Statele Unite avertizează că Rusia poate ataca ”în orice moment” Ucraina şi cresc nivelul alarmei, în timp ce Washngtonul lansează, în paralel, o nouă încercare de dialog cu Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne aflăm într-un stadiu în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina”, a avertizat marţi o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care evocă o ”situaţie extrem de periculoasă”.

O reprezentantă a Departamentului de Stat american a tras un semnal de alarmă cu privire la mişcări de trupe ruse marţi, în Belarus, vecinul Ucranei.

”Faptul că observăm aceste mişcări în Belarus le dă ruşilor în mod clar o nouă abordare, în cazul în care decid să întreprindă acţiuni militare continue împotriva Ucraiei”, a subliniat ea.

Statele Unite sunt îngrijorate, de asemenea, de un proiect al unei reforme constituţionale în Belarus - care ar permite odesfăşurare de armament nuclear rusesc - în această ţară care se învechinează cu Ucraina şi Polonia, a declarat marţi presei un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat american.

Execiţii militare ruso-belruse anunţate marţi de Belarus ”depăşesc normalul” şi ar putea anunţa o prezenţă militară permanentă a Rusiei în această fostă republică soveitică, care a rămas unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, a declarat presei acest oficial, care a cerut protecţia anonimatului.

Washingtonul a acuzat Moscova, la sfârşitul săptămânii trecute, de faptul că a trimis în Ucraina agenţi însărcinaţi să desfăşoare operaţuni de ”sabotaj” cu scopul de crea un ”pretext” al unei invazii ruse.

Acest ton tot mai alarmist al Statelor Unite coincide cu lansarea unei noi tentative de dialog cu Rusia.

Swift - larg necunoscut marelui public - este o rotiţă-cheie în finanţele mondiale, care poate fi folosit în sancţiuni împotriva Rusiei.

Această companie, fără un concurent real, le furnizează băncilor atât un limbaj standardizat pentru a comunica, cât şi o reţea securzată, automatizată şi rapidă care să pună în circulaţie mesaje.

Swift este o societate de drept belgian, cu sediul la Bruxelles, însă Statele Unite exercită o mare influenţă asupra activităţilor acesteia.

Altă sancţiune evocată cu regularitate împotriva Rusiei este vzarea gazoductului Nord Stream 2 către Germania.

Jen Psaki a reiterat marţi că vizarea acestei infrastructuri - care nu funcţionează încă - ar constitui o pârghie ”credibilă” împotriva Rusiei, în pofida faptului că Berlinul şi-a exprimat reticenţa faţă de această idee.

Pe de altă parte, secretarul de Stat american Antony Blinken a sosit miercuri dimineaţa la Kiev, unde a venit săăşi afişeze susţinerea faţă de Ucrana, pe fondul unor temeri cu privire la o invazie a Rusiei.

El urma să fie primit de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Blinken se întâlneşte vineri cu omologul său rus Serghei Lavrov, în speranţa unei dezamorsări a crizei ruso-occidentale în centurl căreia se află Ucraina.

RĂSPUNSURI ”CONCRETE”

Pe de altă parte, Rusia aşteaptă de la Statele Unite răspunsuri ”concrete” la revendicările pe care le-a formulat în cadrul unor întâlniri, săptămâna trecută, pe tema crizei ucrainene, i-a transmis marţi Lavrov omologului său american.

Într-o convorbire la telefon cu Blinken, Lavrov a cerut ”comentarii concrete, articol cu articol” şi ”în cel mai scurt timp” cu privire la cele două proiecte de tratat prezentate de către Moscova care prevăd un angajament al NATO de a nu se extinde, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Cei doi şefi de diplomaţie au evocat ”posbilitatea unei continuări a contactelor într-un viitor apropiat”, a precizat într-un comunicat ministerul.

Cotidianul rus Kommersant scrie că cei doi au convenit, în convorbirea lor, să se vadă vineri la Geneva, în Elveţia.

Însă nici Moscova şi nici Washingtonul nu au confirmat imediat această dezvăluire.

Aceste discuţii au loc într-un context de tensiuni aprige privind Ucraina, iar Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia de faptul că a comasat trupe la frontiera ruso-ucraineană în vederea unei eventuale invazii.

Rusia dezminte orice veleitate belicoasă, însă a prezentat o serie de revendicări menite, în opinia sa, să-i garanteze propria ”securitate”.

În afară de un tratat care să interzică orice extindere a NATO, mai ales în Ucraina şi Georgia, Rusia cere ca Statele Unite şi aliaţii lor din NATO să renunţe să mai desfăşoare manevre şi să desfăşoare militari în Europa de Est.

Aceste revendicări sunt respinse drept inacceptabile de către Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.