Rusia va dezvolta două sisteme de lansare a rachetelor de la sol până în 2021 drept răspuns la decizia SUA de a părăsi Tratatul INF semnat în 1987, care limitează capacităţile nucleare ale celor două ţări, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în weekend că Rusia şi-a suspendat obligaţiile din Tratatul INF, care interzice atât SUA cât şi Rusiei să aibă în Europa rachete cu rază scurtă sau intermediară.

Moscova şi Washingtonul se acuză reciproc de încălcarea tratatului iar Putin a afirmat că Rusia a luat această decizie doar după retragerea SUA.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

SUA a informat clar că va începe cercetările şi dezvoltarea unui nou sistem de rachete iar Moscova va face la fel, a precizat Putin.

Armata rusă va începe lucrările privind crearea unor noi sistem de lansare de la sol pentru o rachetă de croazieră care se lansează de pe nave – Kalibr - şi pentru rachete hipersonice cu rază mai mare care călătoresc la o viteză de cinci ori mai mare faţă de cea a sunetului.

Ministrul Apărării Sergei Shoigu a ordonat marţi începerea lucrărilor privind dezvoltarea noilor sisteme.

Shoigu, un aliat apropiat al lui Putin, a declarat că doreşte ca lucrările se se încheie până la sfârşitul lui 202, astfel încât sistemele să fie gata până în 2021.

„Începând cu 2 februarie, SUA şi-au suspendat obligaţiile privind tratatul INF”, a declarat Shoigu la o întâlnire a oficialilor din departamentul Apărării.

„În acelaşi timp ei lucrează pentru a crea o rachetă cu lansare de la sol care are o rază de peste 500 de kilometri, încălcând astfel tratatul. Preşedintele Putin a ordonat Ministerului Apărării să ia măsuri simetrice”, a afirmat Shoigu.

Moscova neagă că ar încălca pactul şi susţine că Washingtonul doar a inventat un pretext pentru a părăsi tratatul pentru a dezvolta noi rachete. Aceste acuzaţii sunt negate de SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.