Medicii ruşi au anunţat vineri că opozantul Kremlinului Alexei Navalni, aflat în stare gravă într-un spital din Siberia, poate fi transferat în Germania pentru a primi tratament medical, după ce aliaţii politicienilor au acuzat autorităţile ruse că încearcă în mod deliberat să oprească evacuarea acestuia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lui Navalni, un vechi oponent al preşedintelui Vladimir Putin şi un critic al corupţiei, i s-a făcut rău joi, într-un avion, după ce a băut un ceai despre care aliaţii săi afirmă că a fost otrăvit.

Medicii germani au zburat în Rusia pentru a-l evacua pe Navalni, în vârstă de 44 de ani, la solicitarea soţiei şi susţinătorilor acestuia, care au spus că se tem că autorităţile ar putea încerca să acopere indiciile despre cum s-a îmbolnăvit politicianul, afirmând că spitalul unde este tratat este prost echipat.

Stafful medical rus de la spitalul din Omsk, Siberia, au afirmat iniţial vineri că starea lui Navalni s-a îmbunătăţit uşor, dar că este într-o situaţia prea instabilă pentru a fo transportat în afara ţării.

Vineri seara, aceştia au spus încă că nu vor obiecta ca acesta să fie mutat, după ce medicilor germani li s-a permis accesul la Navalni, iar aceştia au spus că în opinia lor acesta poate călători.

Un medic important din spital, Anatoli Kalinicenko, a spus că spitalul ar putea ajuta la transportarea lui Navalni la aeroport şi că acesta ar putea fi mutat în decurs de câteva ore.

”Am luat decizia să nu ne opunem ca acesta să fie transferat într-un alt spital”, a declarat Kalinicenko.

Decizia a avut loc după ce soţia lui Navalni, Iulia, a trimis o scrisoare Kremlinului, cerându-i să intervină şi că acorde permisiunea ca politicianul să fie transferat.

Alexandr Murahovski, medicul şef al spitalului, a declarat anterior că Navalni a fost diagnosticat cu o boală metabolică care ar fi putut fi cauzată de nivelul scăzut al glicemiei.

Medicul a mai spus că au fost descoperite urme de substanţe industriale pe hainele lui Navalni şi pe degete şi că medicii nu cred că acesta a fost otrăvit.

Lui Navalni i s-a făcut rău în timp ce se afla într-un avion, într-o cursă internă. El a fost evacuat pe o targă din avion şi transportat de urgenţă la spital, după ce aeronava a aterizat de urgenţă la Omsk.

Navalni a fost reţinut în repetate rânduri pentru organizarea unor proteste şi nu i s-a permis să candideze în alegerile prezidenţiale din 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.