Rusia nu aşteaptă ”nimic bun” de la viitorul preşedinte al Statelor Unite Joe Biden şi apreciază că politica externă a democratului va fi ghidată de ”rusofobie”, apreciază adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu ne aşteptăm la nimic bun, este clar. Ar fi ciudat să ne aşteptăm la ceva bun din partea unor oameni care, mulţi dintre ei, au făcut carieră cu rusofobia, deversând fiere asupra ţării mele”, declară miercuri Riabkov agenţiei ruse de presă Interfax, în urma unor noi tensiuni între cele două ţări, pe tema unui uriaş atac cibernetic în Statele Unite atribuit Moscovei.

Riabkov este însărcinat cu relaţiile cu Americile şi neproliferarea armamentului, inclusiv nuclaer, iar în această calitate este unul dintre principalii interlocutori ai Departamentului de Stat american.

În opinia sa, este necesar ca Moscova să poarte doar un ”dialog selectiv” cu Washingtonul şi să ţintească doar ”subiecte care ne interesează”.

În rest, este necesară o politică de ”îndiguire totală a Statelor Unite, în toate direcţiile, pentru că politica americană faţă de Rusia este profund ostilă”.

Oficialul rus apreciază că mingea se află în terenul americanilor în vederea unei relansări a relaţiilor bilaterale şi că Rusia nu are intenţia ”să iniţieze contacte cu echipa de tranziţie a lui Biden”.

Riabkov face aceste declaraţii la doar câteva ore după ce preşedintele ales american Joe Biden a dat asigurări că va răspunde atacurilor cibernetice uriaşe atribuite Rusiei şi care îi vizează ţara şi l-a criticat dur pe Donald Trump, pe care-l acuză de inacţiune

”Nu putem să lăsăm asta fără răspuns”, a avertizat Biden, care cere să fie luate ”decizii importante” împotriva celor care se fac vinovaţi, pentru ca aceştia ”să dea socoteală”.

”Acest atac a avut loc sub supravegherea lui Donald Trump, în timp ce el nu se uita”, a denunţat Biden.

În opinia lui Riabkov, administraţia Trump lasă o ”moştenire grea”, după ce a impus multiple serii de sancţiuni Rusiei, în urma unor atacuri informatice şi amstecului în alegerile prezidenţiale din 2016.

”Totul merge din rău în mai rău. Aceasta era caracteristica ultimilor paru ani şi nu avem sentimentul că această tendinţă se va schimba”, dă asigurări Riabkov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.