Moscova l-a convocat marţi pe ambasadorul finlandez în Rusia pentru a-şi exprima opoziţia faţă de un nou acord în domeniul apărării încheiat în ajun între Helsinki şi Washington, care oferă Statelor Unite un acces larg la zona din jurul lungii frontiere pe care ţara scandinavă, cea mai nouă membră a NATO, o are cu Rusia, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acordului de consolidare a cooperării militare cu Statele Unite, Washingtonul poate în special să ofere acces rapid şi asistenţă Finlandei în caz de conflict.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a anunţat într-un comunicat că ambasadorul finlandez în Federaţia Rusă a fost convocat şi a fost informat că Moscova nu va lăsa fără răspuns consolidarea militară a NATO la graniţa sa, pe care Rusia o consideră o ameninţare la adresa securităţii sale, şi prin urmare, va lua măsurile necesare pentru a contracara deciziile "agresive" ale Finlandei şi ale aliaţilor săi.

Finlanda, după zeci de ani de neutralitate, a devenit membră NATO în 2023, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Acordul dintre Helsinki şi Washington enumeră 15 facilităţi şi zone din Finlanda, inclusiv patru baze aeriene şi un port militar, la care armata americană va avea acces nelimitat şi unde va putea, de asemenea, să depoziteze echipamente militare şi muniţii.

De asemenea, un acord similar pe zece ani a fost semnat marţi între Statele Unite şi Danemarca pentru a permite soldaţilor şi echipamentelor militare americane să fie desfăşurate pe teritoriul danez, a declarat premierul danez Mette Frederiksen.

Aceste acorduri se adaugă celui semnat luna aceasta cu Suedia, care, spre deosebire de vecinul său finlandez, aşteaptă în continuare confirmarea definitivă a apartenenţei sale la NATO.

Statele Unite au semnat acorduri similare cu mai multe ţări din Europa de Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.