Rusia a sărbătorit miercuri 73 de ani de la victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste printr-o paradă militară la Moscova, o comemorare care-i uneşte pe ruşi dincolo de clivajele politice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a profitat de defilarea în Piaţa Roşie pentru ca să-şi dezvăluie ultimele inovaţii militare - mai ales modele de vehicule blindate sau de avioane recent ieşite din fabrici de armament ruse.

”Poporul nostru s-a bătut până la moarte. Nicio ţară nu a suferit o asemenea invazie”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs, înaintea paradei.

Preşedintele rus s-a recules, după aceea, la Mormântul Soldatului Necunoscut, alături de preşedintele sârb Alensandr Vucici şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Vladimir Putin şi Benjamin Netanyahu urmau să se întâlnească miercuri după-amiaza şi să discute despre retragerea americană din acordul în dosarul nuclear iranian.

Rusia s-a declarat ”profund dezamăgită” de decizia lui Donald Trump, în timp ce Israelul a subliniat că ”susţine total” Statele Unite.

”Astăzi este o zi de sărbătoare aşa cum a fost întotdeauna, este şi va fi mereu sacră pentru fiecare familie”, a declarat preşedintele rus în faţa mulţimii, alcătuită din numeroşi veterani din al Doilea Război Mondial.

URSS, a cărei moştenitoare este Rusia, a pierdut aproape 27 de milioane de persoane în al Doilea Război Mondial. Victoria din 1945 a fost ridicată la rang de mit fondator al patriotismului şi grandorii ruse.

Vladimir Putin i-a denunţat, în discursul său, pe cei care vor ”să rescrie istoria” şi să minimalizeze rolul Uniunii Sovietice în victoria contra naziştilor.

”Astăzi, oamen încearcă să şteargă faptele poporului nostru în salvarea Europei de la sclavie, de la dispariţie, de la ororile Holocaustului”, a declarat el.

Aproximativ 1,6 milioane de persoane recunoscute ca veterani în al Doilea Război Mondial trăiesc în continuare în Rusia, potrivit Ministerului rus al Muncii.

Defilări similare au avut loc şi în alte oraşe ruse, iar o ceremonie a fost organizată în baza militară rusă de la Hmeimim, în Siria, unde Moscova îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Numeroase noutăţi militare ruse au fost prezentate la defilare.

Avioane de vânătoare de a cincea generaţie de tip Su-27, un vehicul blindat - intitulat ”Terminator” - sau avioane de tip MiG-31 dotate cu racheta hipersonică "Kinjal" ("Pumnal”), catalogată drept invincibilă de Putin, au luat parte, între altele, la paradă.

Pentru prima oară, drone de fabricaţie rusă, dar şi un robot de deminare, folosit la Alep şi în cetatea antică Palmira, în Siria, au fost de asemenea prezentate.

În total, peste 13.000 de militari au defilat, dar şi 150 de tipuri de vehicule, între care 75 de avioane, au fost mobilizate, potrivit Ministerului rus al Apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.