SBER, unul dintre liderii ruşi ai noilor tehnologii, anunţă luni lansarea propriului robot conversaţional - GigaChat - şi intră în cursa mondială a acestor instrumente create cu ajutorul Inteligenţei Artificiale (IA), ca starul american ChatGPT, care a apărut în urmă cu câteva luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sber ”lansează propria sa versiune” a robotului conversaţional, denumit ”GigaChat”, ”o premieră” în Rusia, îşi exprimă satisfacţia grupul public într-un comunicat publicat pe site, în care precizează că acest instrument informativ va fi, într-o primă fază, ”disponibil în modul de testare, (numai) pe bază de invitaţie”.

Potrivit Sber, GigaChat poate ”purta o conversaţie, scrie texte, răspunde la întrebări factuale”, dar şi ”scrie coduri informatice” şi ”crea imagini pe baza unor descrieri”.

Potrivit CEO-ului grupului, Gherman Gref, care a făcut în ultimii ani eforturi în vederea unui viraj digital al grupului, lansarea acestui robot conversaţional ”este un progres pentru întregul univers vast al tehnologiilor ruseşti”.

De mai mulţi ani - şi mai ales după impunerea unor sancţiuni extrem de dure Moscovei din cauza Războiului rus din Ucraina -, Rusia încearcă să-şi consolideze suveranitatea digitală şi şi-a consolidat în paralel arsenalul legislativ care încadrează Internetul, pe foncul unei înăspriri politice.

Kremlinul a cerut, în ultimele luni, să se blocheze site-uri şi reţele de socializare - un mijloc de cenzurare a tuturor publicaţiilor disidente pe tema ofensivei sale militare în Ucraina.

TEMERI IMPORTANTE

Lansarea GigaChat are loc la câteva luni de la apariţia zgomotoasă, în noiembrie, a ChatGPT, un robot conversaţional finanţat de către gigantul informatic american Microsoft, care a fost luat rapid cu asalt de către utilizatori impresionaţi de capacitatea sa de a răspunde în mod clar, în câteva secunde, la întrebări dificile, de a scrie sonete sau coduri informatice.

Apariţia GigaChat poate fi considerată, astfel, un nou episod al competiţiei tehnologice dintre Washington şi Moscova, exacerbată de Războiul din Ucraina.

IA alimentează însă temeri importante pe tema folosirii sale şi exploatării datelor personale.

Multe ţări au anunţat că vor să încadreze instrumentele de tip ChatGPT.

ChatGPT a fost blocat, imediat după apariţia sa, în mai multe şcoli şi universităţi din lume, din cauza unor temeri cu privire la trişarea la examene, iar unele întreprinderi au interzis angajaţilor lor să folosească aplicaţia.

În ultimele săptămâni, numeroase întreprinderi chinezeştio în domeniul tehnologiei, precum Baidu, Alibaba sau ByteDance, firma maă a TikTok, au anunţat că lucrează la propriul model de robot conversaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.