Rusia urmează să fie invitată la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea în Normandia, la începutul lui iunie, însă nu preşedintele rus Vladimir Putin, din cauza ”războiului de agresiune” rus din Ucraina, a anunţat organizaţia Misiunea Eliberării, însărcinată cu organizarea acestei comemorări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere circumstanţele (ofensivei ruse în Ucraina), preşedintele (rus Vladimir) Putin nu va fi invitat”, a anunţat marţi organizaţia.

”Rusia va fi, cu toate acestea, invitată să fie reprezentată pentru ca importanţa angajamentului şi sacrificiilor popoarelor sovietice şi contribuţia sa la victoria din 1945 să fie onorate”, a anunţat ea.

”POLITICĂ DE REVIZIONISM ISTORIC”

”Din punct de vedere istoric, Franţa a invitat mereu la ceremonie ţările ale căror contingente au debarcat în Normandia. De altfel, invitaţia a fost lărgită, în trecut, la Federaţia rusă”, a declarat BFMTV Misiunea Eliberării.

”Contrar regimului de la Kremlin, Franţa nu poartă o politică de revizionism istoric”, anunţă această organizaţie.

Franţa ”Condamnă cu cea mai mare fermitate” Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

NEINVITATĂ ÎN 2019

Vladimir Putin a fost invitat la marcarea a 70 de ani de la debarcare, în iunie 2014, în pofida anexării Crimeei cu trei luni mai înainte, din cauza tributului greu plătit de Rusia în lupta împotriva nazismului.

Preşedintele rus şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko au discutat atunci pentru prima oară, în plină insurecţie prorusă în estul Ucrainei, alimentată sau orchestrată în mod direct de Moscova, acuza Occidentul.

Întâlnirea lui Putin cu Poroşenko, în prezenţa preşedintelui francez François Hollande şi a cancelarului german Angela Merkel a deschis atunci calea unor negocieri între cele patru ţări, în ”formatul Normandia”, în vederea căutării unei rezolvări a crizei ucrainene, care a continuat până la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

Vladimir Putin nu a fost invitat, în schimb, la marcarea a 75 de ani de ”Ziua Z”, în 2019, când situaţia în Donbas se împotmolea.

El a dat asigurări atunci că ”nu este absolut nicio problemă”.

Iar Moscova a cerut să nu se ”exagereze” importanţa Debarcării Aliate, invocând 27 de milioane de morţi societici în al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.