Guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporojie, Evgheni Baliţki, a declarat vineri că a ordonat evacuarea localităţilor din apropierea liniei de front, afirmând că bombardamentele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În ultimele zile, inamicul a intensificat bombardamentele asupra aşezărilor din apropierea liniei de front. Prin urmare, am luat decizia de a evacua în primul rând copiii şi părinţii, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap şi pacienţii din spitale. Va avea loc o evacuare temporară", a anunţat Evgheni Baliţki.

Mişcarea vine în condiţiile în care aşteptata contraofensivă ucraineană de primăvară este probabil să vizeze regiunea Zaporojie, care este deţinută în proporţie de 80% de forţele ruseşti, ruşii controlând inclusiv cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află în această regiune, în apropierea oraşului Enerhodar.

Agenţia de ştiri a statului rus, TASS, a relatat că planul de evacuare a civililor din regiunea ocupată Zaporojie vizează 18 localităţi - printre care se numără şi oraşul Enerhodar - şi presupune mutarea a circa 70.000 de persoane tot în regiune, dar mai departe de linia frontului.

TASS precizează că "mutarea locuitorilor din aşezările bombardate de armata ucraineană din regiunea Zaporojie este voluntară".

Potrivit guvernatorului Baliţki, copiii de vârstă liceală îşi vor continua educaţia în instituţiile de învăţământ pentru a finaliza anul şcolar, iar copiii mai mici vor avea parte de "îmbunătăţirea sănătăţii şi se vor odihni în taberele pentru copii".

Baliţki a subliniat că sunt nevoiţi să ia aceste măsuri, deoarece "criminalii Kievului" vizează infrastructura civilă. Sunt luate în considerare metodele de război folosite de Kiev şi deciziile sunt luate în consecinţă, a precizat el.

CITEȘTE ȘI Rusia afirmă că nivelul crescut al apelor ameninţă un baraj aflat în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina

În toamna anului trecut, Federaţia Rusă a anunţat că a anexat întreaga regiune Zaporojie, împreună cu alte trei regiuni parţial ocupate - Herson, Doneţk şi Luhansk.

Şi la Herson se aşteaptă intervenţii militare. Aici, autorităţile ucrainene au decretat în oraş stare de asediu începând de vineri seara.

CITEȘTE ȘI Hersonul se pregăteşte pentru un asalt iminent al ruşilor, după o noapte de bombardamente intense

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.