Rusia este pregătită să poarte un dialog cu Occidentul în ceea ce priveşte garanţiile de securitate şi problemele de stabilitate strategică, a declarat, joi, pentru RBC adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, relatează agenţia de presă de stat rusă, TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem pregătiţi pentru dialog pe aceste teme (garanţii de securitate - TASS), precum şi pe probleme legate de stabilitatea strategică. Regretăm decizia colegilor noştri de la Washington - pe care au anunţat-o în urmă cu câteva zile - de a suspenda aceste contacte", a subliniat oficialul rus, adăugând că Statele Unite sunt pe deplin vinovate pentru întreruperea dialogului dintre cele două superputeri mondiale.

"Continuăm să lucrăm calm şi cu încredere, avem obiective precise de îndeplinit. Nimeni nu întrerupe dialogul cu SUA, dar canalele de dialog sunt o problemă separată care depinde de obiectivele pe care le avem", a continuat el.

Potrivit lui RIabkov, Rusia şi SUA menţin în prezent dialogul, în special prin intermediul ambasadelor.

Nu avem motive să credem că acest algoritm se va schimba în viitorul apropiat”, a mai menţionat el.


Pe 17 decembrie 2021, Ministerul rus de Externe a lansat proiecte de acorduri privind garanţiile de securitate pe care Moscova se aşteaptă să le primească de la Washington şi NATO. Documentele obligă în special NATO să oprească expansiunea spre est şi să restabilească graniţele din 1997.

Statele Unite şi NATO au transmis Kremlinului răspunsurile scrise la propunerile de securitate ale Rusiei pe 26 ianuarie 2022. Occidentul nu a reuşit să facă concesii cruciale, potrivit ripostei Rusiei transmisă în luna februarie.

Pe 24 februarie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat o operaţiune militară specială în Ucraina, bazată pe o solicitare a conducătorilor republicilor separatiste din Donbass. Liderul rus a subliniat că Moscova nu are planuri de a ocupa teritoriile ucrainene, scopul fiind demilitarizarea şi denazificarea ţării.

Ministerul rus al Apărării a anunţat ulterior că forţele armate ruse nu lansează atacuri împotriva oraşelor ucrainene. Conform ministerului, infrastructura militară ucraineană este distrusă de arme de precizie şi nu există nicio ameninţare pentru civili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.