Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, deoarece Moscova a vândut ţiţei la preţ redus Beijingului, pe fondul sancţiunilor impuse în urma războiului declanşat în Ucraina, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Importurile de petrol rusesc au crescut cu 55% faţă de anul precedent, până la un nivel record în mai. Astfel, Rusia a devenit cel mai mare important furnizor de petrol al Chinei, în locul Arabiei Saudite.

China a intensificat achiziţiile de petrol rusesc, în ciuda cererii reduse în contextul restricţiilor impuse pentru a menţine sub control pandemia de coronavirus şi de tendinţa descendentă a economiei.

În luna februarie, China şi Rusia au anunţat că prietenia lor nu are ”limită”.

De asemenea, companiile chineze, inclusiv gigantul petrolier Sinopec şi Zhenhua Oil, administrată de stat, şi-au mărit achiziţiile de ţiţei rusesc în ultimele luni, după ce li s-au oferit reduceri mari, deoarece clienţii din Europa şi SUA au evitat energia provenită din Rusia, în conformitate cu sancţiunile impuse pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Importurile în China, care includ livrările prin conducta din Oceanul Pacific de Est Siberia (ESPO) şi transporturile pe mare, au ajuns la aproximativ 8,42 milioane de tone luna trecută, potrivit datelor Administraţiei Generale a Vămilor din China.

Aşadar, Arabia Saudită - fosta cea mai mare sursă de petrol brut a Chinei – a ajuns pe locul doi, cu 7,82 milioane de tone.

În luna martie, SUA şi Marea Britanie au anunţat că vor impune un embargo asupra petrolului rusesc. În acelaşi timp, Uniunea Europeană depune eforturi să pună capăt dependenţei de gazul rusesc, iar Occidentul aplică sancţiuni economice suplimentare Rusiei, ca răspuns la invazia lansată asupra Ucrainei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.