Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDI) a condamnat marţi Rusia pentru că l-a plasat în arest la domiciliu şi i-a impus restricţii în 2014 lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, care vizau, apreciază ea, să-i ”restrângă activităţile publice”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opozantul a salutat imediat această hotărâre, care urmează să aibă, în opinia sa, ”consecinţe importante pentru toţi cei care, în Rusia, sunt supuşi unui asemenea arbitrariu”.

CEDO a stabilit că ”plasarea în arest la domiciliu nu era justificată”. ”Este evident că tratamentul căruia i-a fost supus viza să-i restrângă activităţile publice”, notează Curtea în hotărârea sa, constatând încălcarea articolelor 5 (dreptul la libertate şi la siguranţă), 10 (libertatea de exprimare) şi 18 (limitarea folosirii restricţiilor drepturilor) din Convenţia europeană a drepturilor omului.

”Aceste măsuri urmăreau acelaşi scop, constând să înăbuşe pluralismul politic şi aveau un scop nemărturisit”, subliniază Curtea.

Moscova i-a impus, în 2014, un arest la domicliu lui Navalnîi, în cadrul unei anchete deschise cu doi ani mai înainte împotriva sa şi a fratelui său, Oleg, cu privire la escrocarea societăţilor Multidisciplinary Processing şi Yves Rocher Vostok şi spălare de produse ale unor tranzacţii ilegale.

Această măsură a fost motivată prin arestarea în două rânduri, în mai 2012, a lui Navalnîi, din cauză că s-a dus la judecarea unor persoane care au participat la o adunare politică, în mai 2012, şi pentru că a participat la o manifestaţie fără să ceară autotrizaţie, aşa cum cerea ancheta penală.

Arestul la domiciliu a fost prelungit în mai multe rânduri şi a durat zece luni.

Activistul anticorupţie, în vârstă de 42 de ani, a purtat o brăţară electronică, i s-a interzis să vorbească cu alte persoane decât rude, familie şi avocaţi, să scrie şi să primească corespondenţă, să comunice pe Internet şi prin presă. Măsurile cu privire la comunicarea sa şi la declaraţiile sale publice au fost flexibilizate în octombrie 2014.

În ianuarie 2015, Navalnîi a anunţat că pune capăt arestului său la domiciliu în absenţa unei notificări scrise cu privire la o prelungire, în termenul prevăzut de lege. El şi-a spart brăţara electronică şi s-a dus la birou, fără să fie arestat sau sancţionat.

Navalnîi a depus o petiţie la CEDO, la 6 iunie 2014, apreciind că arestul său la domiciliu era ”inutil şi arbitrar”. El aprecia, de asemenea, că ”măsurile luate împotriva sa au vizat să-l împiedice să-şi continue activităţile publice şi politice” şi că ele au fost motivate ”de consideraţii politice”.

CEDO a condamnat Rusia să-i plătească lui Navalnîi suma de 20.000 de euro pentru prejudiciul moral pe care i l-a cauzat.

În noiembrie, CEDO a condamnat Rusia în legătură cu multiple arestări cu caracter ”politic” ale opozantului rus.

Activistul, un avocat de profesie, a depus cinci petiţii la CEDO cu privire la şapte arestări de către poliţia rusă în perioada 2012-2014, în marja unor adunări politice împotriva Guvernului.

”Victorie”, a reacţionat el contul său de Instagram. ”Sunt convins că această hotărâre va avea consecinţe importante pentru toţi cei care, în Rusia, sunt supuşi în permanenţă unui asemenea arbitrariu”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.