Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat miercuri Rusia - în două hotărâri - cu privire la multiple încălcări ale drepturilor omului în Ucraina, în operaţiuni pe care le-a desfăşurat în 2014 în Donbas, războiul declanşat în februarie 2022 şi distrugerea zborului MH17 în iulie 2014, relatează AFP.
Marea Cameră a CEDO, cea mai înaltă înstanţă a Curţii, alcătuită din 17 judecători, a stabilit că Rusia a încălcat dreptul internaţional în Ucraina.
Este pentru prima oară când CEDO declară Moscova responsabilă de încălcări ale dreptulurilor omului de la invazia la scară mare a Ucrainei în 2022.
Ea a conexat în această hortărâre trei plângeri depuse de către Ucraina împotriva Rusiei, în urma operaţiunilor pe care Moscova le-a desfăşurat în 2014 în Donbas şi războiul pe care l-a declanşat la 24 februarie februarie 2022.
CEDO stabileşte totodată că Rusia se află la originea doborârii zborului MH17.
Este pentru prima oară când un tribunal internaţional declară Moscova responsabilă de tragedia din 2014 în care au fost ucise 298 de persoane.
La 17 iulie 2014, un avion de tip Beoeing 777 aparţinând companiei Malaysian Airlines care efectua o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost atins de o rachetă de tip BUK, de fabricaţie rusă, deasupra acestui teritoriu ucrainean aflat sub controlul unor separatişti proruşi.
”EXECUŢII ALE UNOR CIVILI” ŞI ”ACTE DE TORTURĂ”
În urma unei hotărâri citită timp de peste 40 de minute de cătyre preşedintele CEDO, judecătorul francez Mattias Guyomar, Rusia a fost găsită vinovată de execuţii ale unor ”civili şi militari ucraineni în afara luptelor”, de ”acte de tortură”, de ”deplasări nejustificate de civili” sau ”distrugeri, jafuri şi exproprieri”.
”Statul pârât trebuie să elibereze sau să trimită în deplină securitate, de îndată, toate persoanele care, pe teritoriul ucrainean ocupat de către forţele ruse sau aflate sub control rus, au fost private de libertate (...) şi care sunt deţinute în continuare de către autorităţile ruse”, stabileşte CEDO, cu sediul la Strasbourg.
Curtea stabileşte de asemenea că Rusia ”trebuie să coopereze de îndată la implementarea unui mecanism internaţional şi independent menit să asigure, cât mai rapid posibil şi ţinând cont de interesul superior al copiilor, identificarea tuturor copiilor transferaţi din Ucraina către Rusia sau pe teritoriul (ucrainean) controlat de către Rusia”.
Rusia nu mai este parte a Convenţiei europene a drepturilor omnului începând de la 16 septembrie 2022, în urma agresiunii Ucrainei, pe care a lansat-o cu câteva luni mai înainte.
Însă ea rămâne responsabilă de încălcările drepturilor fundamentale pe care le-a comis înaonte de această dată.
Această condamnare a Rusiei are un caracter simbolic.
Începând din septembrie 2022, Moscova nu mai dă niciun semn de viaţă în faţa CEDO.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...