Autorităţile ruse au depus o cerere de înregistrare în Uniunea Europeană (UE) a vaccinului împotriva covid-19 Sputnik V, a anunţat miercuri Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care a participat la dezvoltarea vaccinului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fondul a anunţat într-un comunicat că a ”depus o cerere de înregistrare şi se aşteaptă ca o primă examinare (a documentelor trimise) să aibă loc în februarie”.

Un purtător de cuvânt al fondului a declarat pentru AFP că această cerere a fost depusă marţi, la Agenţia Euroepajă a Medicamentului (EMA).

Documentele cerute - rezultatele interimare ale testelor clinice din faza 3, care se află în curs - urmează să fie trimise şi examinate treptat.

”Pe baza seriei de examinări, EMA va decide cu privire la autorizarea vaccinului Sputnik V în Uniunea Europeană”, precizează fondul.

EMA a anunţat, la rândul său, într-un comunicat transmis AFP, că ”va comunica atunci când o procedură de examinare continuă va începe”.

”Noi am demarat la sfârşitul lui octombrie procesul autorizării vaccinului în Europa. Este un proces de anvergură, al cărui obiectiv este obţinerea permisiunii utilizării vaccinului în UE”, precizează un purtător de cuvânt al fondului.

”Înregistrarea este o etapă importantă”, apreciază el.

Denumit Sputnik V ca omagiu adus primului satelit lansat de către URSS în 1957, vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 a fost primit cu scepticism în lume, din cauza unui anunţ considerat prematur, încă din august, înainte de începerea testelor clinice în masă (faza 3) şi de publicarea rezultatelor ştiinţifice.

Potrvit Fondului suveran rus, Sputnik V este înregistrat în Belarus, Serbia, Argentina, Bolivia, Algeria, în teritoriile palestiniene, Venezuela, Paraguay şi Turmenistan.

Directorul general al fondului anunţa săptămâna trecută că această cere urma să fie transmisă UE săptămâna viitoare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.