Ambasada Rusiei în Marea Britanie a avertizat miercuri Londra în privinţa trimiterii de avioane de luptă în Ucraina, afirmând că o astfel de acţiune ar avea consecinţe militare şi politice grave pentru întreaga lume, relatează agenţia de presă TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Rusia va găsi o modalitate de a răspunde la orice măsuri neprietenoase luate de partea britanică", a declarat Ambasada Federaţiei Ruse la Londra, citată de TASS.

Reprezentanţa diplomatică enumeră într-un comunicat consecinţele ce ar rezulta în urma trimiterii de avioane avansate de luptă în Ucraina şi spune că Londra ar avea pe conştiinţă astfel de urmări: "vărsarea de sânge, escaladarea conflictului, consecinţele militare şi politice pentru continentul european şi întreaga lume".

Moscova se teme că avioanele vor fi folosite în atacuri asupra trupelor ruse, pentru a recupera teritoriile ucrainene anexate ilegal în septembrie de Rusia.

"Având în vedere soarta sistemelor de artilerie NATO folosite în mod regulat de armata de la Kiev pentru a bombarda oraşele paşnice din Donbas, nu există nicio îndoială că avioanele de război occidentale, dacă vor fi vreodată furnizate, vor fi de asemenea folosite în curând în raiduri aeriene asupra zonelor rezidenţiale din oraşele din Donbas, Luhansk, regiunea Herson şi Zaporojie, care au trecut sub protecţia Rusiei", se arată în comunicatul rus, care înfierează, recurgând la tezele propagandistice ale Moscovei, discursul lui Volodimir Zelenski în Parlamentul britanic.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a aflat miercuri la Londra, unde a cerut Marii Britanii să ofere Ucrainei avioane de vânătoare, ca o etapă următoare a livrărilor de arme din partea Occidentului pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei ruseşti.

Londra a declarat, la rândul ei, că va începe să instruiască piloţii ucraineni pe avioane de luptă avansate, la standarde NATO, dar nu s-a angajat încă să trimită Kievului aeronave.

CITEȘTE ȘI Downing Street: Marea Britanie analizează "în mod activ" posibilitatea de a furniza avioane Ucrainei

Moscova a acuzat în repetate rânduri Occidentul că "prelungeşte" conflictul din Ucraina, furnizând Ucrainei echipamente militare avansate în valoare de miliarde de dolari.

Kievul şi Occidentul spun că acest echipament a fost crucial pentru a-i ajuta să riposteze şi să facă faţă la războiul ilegal de agresiune al Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.