Rusia ar fi pe cale să pregătească un nou test de rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, potrivit unor imagini satelitare care surprind o activitate într-o bază bază rusă de lansare, în Arctica, asemănătoare pregătirilor unor teste precedente, observate în 2017 şi 2018, dezvăluie cotidianul american The New York Times (NYT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotidianul american evocă marţi imagini satelitare şi aeriene ale unei baze ruseşti la Arctica care surprind deplasări de avioane şi vehicule ”asemănătoare pregătirilor care au precedat teste anterioare” în 2017 şi 2019.

Acest test ar putea să fi fost efectuat deja, subliniază NYT.

Imaginile surprind o activitate într-o instalaţie de lansare în a doua jumătate a lui septembrie, prezenţa unui camion remorcă de dimensiunile unei rachete şi două aeronave Rosatom folosite în colectarea de date în timpul testelor, staţionate în apropiere.

Autorităţile ruse au emis la sfârşitul lui august un aviz prin care cereau avioanelor să evite această ”zonă de pericol temporar” până cel puţin la 6 octombrie.

EŞECURI

Este vorba despre teste ale unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, cunoscute sub numele de Burevestnik.

Se cunosc puţine lucruri despre această armă cu o rază de acţiune foarte mare, al cărei mod de propulsare a fost evocat de către preşedintele rus Vladimir Putin în 2018, atunci când prezenta alte cinci arme strategice.

Burevestnik a fost testată de 13 ori - fără succes - în perioada 2017-2019, potrivit ONG-ului Nuclear Threat Initiative, citat de NYT.

Mai multe persoane, inclusiv personal al bazei care participa la teste, au fost ucise în 2019, în urma prăbuşirii şi apoi exploziei unei rachete în timpul testelor, potrivit spionajului american, citat de cotidian.

Potrivit unor oficiali americani, acest tip de rachetă de croazieră, a cărei rază de acţiune teoretică este de 22.000 de kilometri, ar putea atinge Statele Unite, însă nu a zburat niciodată atât cât s-a prevăzut.

Cel mai reuşit test ar fi durat doar două minute, al unui zbor de mai puţin de 40 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.