Armata rusă anunţă sâmbătă că a efectuat cu succes un nou tir de testare a rachetei hipersonice de croazieră Zircon, catalogată drept ”invincibilă” de către Vladimir Putin, cu o rază de acţiune de maximum 1.000 de kilometri, în timp ce Moscova îşi intensifică ofensiva militară în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Racheta Zircon a fost trasă de la bordul fregatei Amiral Gorşkov, la Marea Barents, către o ţintă sitiată în apele Mării Albe, în Arctica, precizează într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ţinta, situată la aproximativ 1.000 de kilometri distanţă, ”a fost vizată cu succes”, subliniază ministerul.

Acest tir a fost efectuat în cadrul unor ”teste ale unor arme noi” ruseşti, precizează aceeaşi sursă.

Primul tir oficial al unei rachete de tip Zircon a avut loc în octombrie 2020, iar preşedintele rus Vladimir Putin saluta atunci un ”mare eveniment”.

Alte teste au avut loc ulterior, tot de la bordul fregate Amiral Gorşkov şi de la bordul unui submarin aflat sub apă.

Racheta, cu o rază de acţiune maximă de 1.000 de kilometri, urmează să echipeze atât nave de suprafaţă, cât şi submarine din cadrul Flotei ruse.

Rusia, care a lansat la 24 februarie, o invazie a Ucrainei, a anunţat în martie că a folosit rachete hipersonice de tip Kinjal - pentru prima oară în luptă.

Moscova nu a mai anunţat anterior folosirea acestui tip de armament în afara unor teste.

Rachetele balistice hipersonice de tip Kinjal şi cele de croazieră de tip Zircon fac parte dintr-un nou tip de armament dezvoltat de către Rusia, pe care Vladimir Putin le-a calificat drept ”invincibile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.