Rusia anunţă vineri că efectuează lucrări de fortificare în Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, în urma unei replieri a armatei ruse regiunea ucraineană vecină Herson din calea unei contraofensive a Kievului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Lucrări de fortificare se efectuează sub controlul meu pe teritoriul Crimeei, pentru a garanta securitatea locuitorilor” regiunii, anunţă guvernatorul instalat de Moscova după anexarea peinusulei ucrainene, Serghei Aksionov.

El subliniază că securitatea Crimeei ”implică în principal măsuri de implementat în regiunea Herson”, situată imediat în vecinătatea peninsulei, în sudul Ucrainei.

Aksionov face acest anunţ după ce armata rusă s-a retras săptămâna trecută, umilită, fără să poată opri o contraofensivă a armatei ucrainene.

Replierea militarilor ruşi - care au abandonat capitala regiunii cu acelaşi nume - le-a permis forţelor Kievului să-şi aducă tunurile mai aproape de Crimeea - ţinta mai multor atacuri în ultimele luni.

În octombrie, Podul Crimeea, care leagă peninsula de teritoriul rus, a fost parţial distrus într-un atac atribuit de către Moscova Ucrainei, cu un camion-capacană.

Alte atacuri imputate armatei ucrainene au vizat în Crimeea Flota rusă la Marea Neagră, la Sevastopol, dar şi mai multe infrastructuri militare ruse din peninsula ucraineană anexată.

Moscova consideră, de la anexarea crimeei, în 2014, că peninsula face parte din teritoriul rus - o revendicare nerecunoscută de către comunitatea internaţională.

Kievul subliniază că vrea să-şi recucerească peninsula.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.