Rusia a anunţat că luptătorii armeni din regiunea separatistă Nagorno-Karabah au început să predea armele, în timp ce o parte din ajutorul umanitar a ajuns la cei 120.000 de armeni de acolo, care spun că lumea i-a abandonat după ce Azerbaidjanul le-a învins trupele, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armenii din Karabah, regiune recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, au fost nevoiţi să declare încetarea focului la 20 septembrie, după o operaţiune militară fulgerătoare de 24 de ore a armatei azere, mult mai numeroasă.

"Formaţiunile armate din Karabah au început să predea armele şi echipamentele militare sub controlul forţelor de menţinere a păcii ruseşti", a precizat Rusia, care are aproximativ 2.000 de membri ai forţelor de menţinere a păcii în Karabah.

Ministerul rus al Apărării a menţionat că, până în prezent, şase vehicule blindate, peste 800 de tunuri şi aproximativ 5.000 de unităţi de muniţie au fost predate de către luptători.

Rusia a precizat că a livrat peste 50 de tone de alimente şi alte ajutoare.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că a furnizat 28.000 de scutece, precum şi pături şi combustibil. Un convoi de ajutoare al CICR a ajuns la graniţă, îndreptându-se spre Karabah, sâmbătă după-amiază târziu, a declarat un martor pentru Reuters.

Viitorul Karabahului şi al celor 120.000 de etnici armeni din această regiune atârnă acum de un fir de păr: Azerbaidjanul doreşte să integreze regiunea îndelung contestată, dar etnicii armeni spun că se tem că vor fi persecutaţi şi au acuzat lumea că i-a abandonat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.