Rusia anunţă joi că a oprit un aflux de ”mercenari” străini care vor să lupte alături de armata Kievului în Ucraina, după ce le-a provocat ”pierderi grele” în ultmele săptămâni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De la începutul lui mai, afluxul de mercenari străini în Ucraina care vor să ia parte la ostilităţi împotriva armatei ruse a secat, ca să zic aşa”, declară un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov.

Konaşenkov susţine că numărul combatanţilor străini prezenţi în Ucraina a fost ”aproape înjumătăţit” - de la  6600 la 3500 -, iar un ”mare număr” al acestora ”preferă să plece din Ucraina cât mai repede posibil”.

”Sute de mercenari străini din Ucraina au fost eliminaţi cu arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acţiune, imediat după ce au venit acolo unde urmau să fie antrenaţi suplimentar”, dă asigurări Igor Konaşenkov.

Însă majoritatea acestor combatanţi ”a fost eliminată în zone de război, din cauza nivelului lor slab de antrenament şi a lipsei lor de experienţă”, a subliniat el.

AFP scrie că nu a putut verifica imediat în mod independent aceste afirmaţii.

De la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, mii de voluntari străini, în principal europeni, s-au dus în această ţară, pentru a ajuta forţele ucranene să respingă atacul rus.

Rusia îi prezintă pe aceşti combatanţi drept ”mercenari” - un termen peiorativ, care sugerează că aceştia sunt motivaţi de câştiguri în bani.

Ucraina şi aliaţii săi din Occident subliniază, la rândul lor, că dacă există mercenari, ei se află în tabăra rusă - prin prezenţa unor elemente din grupul Wagner, ai cărui paramilitari au fost desfăşuraţi în Siria, Libia şi Mali.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.