Rusia a ameninţat cu represalii, după ce a respins, sâmbătă, un atac ucrainean cu rachete şi drone împotriva podului din Crimeea şi a altor ţinte, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele ucrainene au vizat, sâmbătă, podul Crimeea şi o serie de alte ţinte nespecificate din peninsula Crimeea, într-un val de atacuri cu rachete şi drone, dar nu au fost victime sau pagube, a declarat Ministerul Apărării al Rusiei.

Ministerul de Externe al Rusiei a promis represalii pentru ceea ce a numit ”un atac terorist” asupra podului din Crimeea, pe care Moscova l-a anexat cu forţa din Ucraina în 2014.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a încercat fără succes să lovească podul peste strâmtoarea Kerci cu rachete S-200, forţând închiderea temporară a traficului.

Un nou atac sâmbătă după-amiază a închis din nou podul. Podul de 19 km, care leagă Crimeea anexată de Rusia de Rusia, a fost atacat în mod repetat din partea forţelor ucrainene de când Moscova a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022.

"Racheta ucraineană a fost detectată în timp util şi a fost interceptată în aer de sistemele ruse de apărare aeriană. Nu au fost raportate pagube sau victime", a declarat Ministerul Apărării.

Într-o declaraţie postată mai devreme pe aplicaţia de mesagerie Telegram, guvernatorul Crimeei, instalat de Rusia, Serghei Aksionov, a declarat că două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană din apropierea podului.

El a mai spus că podul nu a fost deteriorat.

Ulterior, Aksionov a raportat un al treilea atac cu rachetă nereuşit pe pod.

”Mulţumim forţelor noastre de apărare aeriană pentru un nivel ridicat de profesionalism şi vigilenţă”, a scris el pe Telegram.

Imaginile care circulă sâmbătă pe reţelele de socializare ruseşti par să arate podul înconjurat de fum. Reuters nu a putut verifica imaginile.

”ACŢIUNI BARBARE”

Ucraina aproape niciodată nu îşi revendică public responsabilitatea pentru astfel de atacuri, dar a spus că distrugerea infrastructurii militare a Rusiei este crucială pentru contraofensiva sa.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a condamnat ultimele atacuri asupra podului, declarând că acestea reprezintă un pericol pentru vieţi nevinovate şi infrastructura civilă.

”Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acţiuni barbare şi nu vor rămâne fără răspuns”, a scris ea pe Telegram.

Separat, forţele ruse au distrus sâmbătă mai devreme 20 de drone ucrainene lansate în Peninsula Crimeea, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Nu au existat victime şi nicio pagubă în urma atacurilor cu drone, a declarat ministerul pe Telegram.

Se spune că 14 drone au fost distruse de sistemele de apărare aeriană şi şase au fost suprimate de războiul electronic. Reuters nu a putut verifica independent raportul.

Nu a fost clar ce a fost vizat în acele atacuri raportate.

Atacurile cu dronă asupra teritoriilor controlate de ruşi din Ucraina şi în adâncul Rusiei au crescut de când o dronă a fost distrusă deasupra Kremlinului la începutul lunii mai.

Podul Crimeei a fost grav avariat în octombrie anul trecut, într-o explozie puternică despre care oficialii ruşi au spus că a fost cauzată de un camion care a explodat în timp ce trecea podul, ucigând trei persoane.

Agenţia de informaţii interne SBU din Ucraina a revendicat ulterior responsabilitatea operaţiunii de sabotaj.

Podul, care este singura legătură directă între reţeaua de transport a Rusiei şi peninsulă, a fost un proiect emblematic al preşedintelui rus Vladimir Putin, care l-a deschis pentru traficul rutier cu mare fanfară, prin conducerea unui camion în 2018.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.