Viceprim-ministrul rus, Alexander Novak, a ameninţat că Rusia va întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, ca răspuns la interdicţia importului de petrol pe care Moscova ar putea-o suferi din cauza invaziei în Ucraina. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, marţi, că este ”imperativ” ca ţările europene să înceteze să folosească energia rusă, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, pentru a se asigura că aprovizionarea cu gaze este ”disponibilă pe scară largă”, conform CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În legătură cu acuzaţiile nefondate la adresa Rusiei... şi cu impunerea unei interdicţii asupra gazoductului Nord Stream 2, avem tot dreptul să luăm o decizie similară şi să impunem un embargo asupra pompării gazelor prin gazoductul Nord Stream 1, care astăzi este încărcat la nivelul maxim de 100%”, a declarat oficialul rus, menţionând decizia autorităţilor germane de a opri proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazele naturale din Europa. Germania, cea mai mare economie a UE, primeşte aproximativ 50% din gazele sale naturale din Rusia.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
Antony Blinken a precizat, duminică, că SUA şi aliaţii analizează constant modalităţi de a interzice importurile de petrol rusesc, ceea ce ar afecta şi mai mult economia Rusiei, în timp ce statul rus încearcă să facă faţă sancţiunilor economice drastice impuse.

Blinken a afirmat, marţi, că este ”imperativ” ca ţările europene să înceteze să folosească energia rusă, în special pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, pentru a se asigura că aprovizionarea este ”disponibilă pe scară largă”. Oficialul american se află într-o vizită oficială în Estonia, Tallinn.

Blinken a spus că există ”o oportunitate semnificativă, nu numai, ci chiar imperativă în acest moment pentru multe state din Europa de a renunţa în sfârşit la dependenţa de energia rusă. Pentru că Rusia o foloseşte ca armă.”

Premierul estonian, Kaja Kallas, a cerut excluderea completă a Rusiei şi a Belarusului din sistemul de plăţi SWIFT şi restricţionarea accesului Rusiei la criptomonede.

Statele trebuie să se concentreze pe ”izolarea deplină” a Rusiei de lumea liberă. Deteriorarea situaţiei de securitate ”cere schimbări rapide ale securităţii europene”, a subliniat ea, adăugând că lumea trebuie să fie pregătită pentru ce e mai rău.


”Aşadar, violenţa lui Putin trebuie să fie în corelaţie cu sancţiunile suplimentare şi, de asemenea, cu deciziile de izolare”, a spus Kallas.

De asemenea, premierul Estoniei a cerut NATO să lucreze la o ”strategie actualizată de apărare în regiunea noastră”.



 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.