Rusia a trimis Bulgariei o notificare publică prin care delimitează o zonă de avertizare temporară în Marea Neagră unde desfăşoară exerciţii militare. Aria de desfăşurare include părţi din zona economică exclusivă a Bulgariei, relatează novinite.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut joi de Ministerul Apărării de la Sofia după ce miercuri NATO condamnase, în declaraţia publicată după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, comportamentul "periculos" al Rusiei în Marea Neagră.

"Aliaţii subliniază că noua zonă vizată de avertizarea Rusiei în Marea Neagră, aflată în zona economică exclusivă a Bulgariei, generează noi riscuri în ceea ce priveşte o eventuală eroare de calcul şi escaladare, precum şi impedimente serioase pentru libertatea de navigaţie", se arăta în declaraţia NATO.

CITEȘTE ȘI NATO anunţă că sporeşte supravegherea în Marea Neagră şi condamnă atacurile Rusiei, inclusiv la Reni. Stoltenberg: "Rămânem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat de orice agresiune"

Ministerul bulgar al Apărării a precizat că aceste acţiuni ale Rusiei nu constituie o încălcare formală a normelor juridice internaţionale, dar ele nu sunt considerate bune practici.

Bulgaria şi aliaţii săi continuă activităţile regulate de supraveghere sporită în zona de responsabilitate a NATO, în conformitate cu deciziile luate în cadrul Alianţei, a precizat Ministerul Apărării de la Sofia.

Ministrul adjunct al apărării, Atanas Zaprianov, a explicat că în cadrul exerciţiului militar din Marea Neagră, Rusia are dreptul de navigaţie liberă, dar fără operaţiuni de embargo şi obstrucţionare a traficului maritim. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.