Ministerul de Externe de la Moscova a convocat de urgenţă un diplomat american, pentru a-i înmâna o notă de protest cu privire la planurile autorităţilor americane de a percheziţiona un complex al diplomaţiei ruse din Washington, care urmează să fie închis până la sfârşitul acestei zile potrivit unei hotărâri anunţate anterior de departamentul de Stat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit primelor informaţii, diplomatul american convocat pentru a primi nota de protest este Anthony F. Godfrey, adjunctul şefului misiunii diplomatice de la Ambasada Statelor Unite din Moscova.

Diplomaţia rusă a catalogat percheziţiile drept o ”inspecţii ilegale” şi ”acţiuni agresive fără precedent”, care ar putea să fie folosite de serviciile secrete americane pentru ”provocări antiruse” prin ”plantarea unor obiecte compromiţătoare” în complexul diplomatic din Washington DC.

Departamentul de Stat a ordonat diplomaţiei ruse să închidă până pe 2 septembrie clădirea consulatului din San Francisco, precum şi două anexe din Washington şi New York.

Această escaladare a disputei diplomatice vine la aproape o lună după ce Moscova a ordonat reducerea la jumătate a corpului diplomatic american din Rusia.

Vineri, reprezentanţii ministerului rus de Externe au avertizat că serviciile speciale americane se pregătesc pentru percheziţii în clădirea consulatului din San Francisco.

Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat vineri seara că ţara sa va ”răspunde dur faţă de lucrurile care ne afectează”, după ce Statele Unite au propus noi sancţiuni ce escaladează disputa diplomatică cu Rusia.

Lavrov a aruncat vina pe administraţia Obama, susţinând că actuala dispută a început ca urmare a deciziei de expulzare a 35 de diplomaţi ruşi, luată la finele lunii decembrie de fostul lider de la Washington ca urmare a presupuselor interferenţe ruse în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

”Situaţia a fost începută cu scopul precis de a submina relaţiile ruso-americane şi de a preveni posibilitatea ca Trump să facă propuneriu constructive în timpul preşedinţiei sale... pentru a face dificilă posibilitatea de a-şi implementa promisiunile din campanie cu privire la normalizarea relaţiilor cu Rusia”, a completat şeful diplomaţiei de la Moscova.

De asemenea, aceasta a precizat că Rusia analizează un răspuns faţă de ultimele măsuri anunţate de Statele Unite.

”Vom reacţiona imediat ce ne terminăm analiza”, a precizat Lavrov.

În urmă cu o lună, guvernanţii ruşi au ordonat Statelor Unite să-şi reducă la jumătate corpul diplomatic din Rusia, de la 755 la 455 de persoane, după ce congresmenii au adoptat o nouă lege a sancţiunilor împotriva Kremlinului, ca urmare a interferenţei în alegerile prezidenţiale americane, în încercarea de a înclina balanţa electorală spre Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.