Rusia a lansat noi atacuri împotriva Ucrainei în zorii zilei de duminică, a doua zi după ce o lovitură atribuită Kievului a ucis 21 de persoane în oraşul rus Belgorod, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe drone "Shahed" de fabricaţie iraniană au vizat în cursul nopţii oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor locale.

"În urma atacului nocturn al dronelor ruseşti asupra oraşului Harkov, clădirile din centrul oraşului au fost avariate. Nu este vorba de instalaţii militare, ci de cafenele, clădiri rezidenţiale şi de birouri", a scris primarul oraşului, Ihor Terekhov, pe Telegram, fără a menţiona eventuale victime.

"În ajunul Anului Nou, ruşii vor să ne intimideze oraşul, dar noi nu ne temem", a adăugat el.

Acest atac intervine la o zi după ce un atac atribuit armatei ucrainene a ucis 21 de persoane şi a rănit aproximativ 110 sâmbătă la Belgorod, un oraş rusesc situat la aproximativ 80 km nord de Harkov şi la 30 km de frontiera cu Ucraina.

Acesta este cel mai mortal atac asupra civililor din Rusia de la începutul conflictului, în februarie 2022, iar Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că nu va rămâne "nepedepsit".

Ucraina efectuează în mod regulat lovituri în Rusia, în special în regiunile cele mai apropiate de teritoriul său, dar bilanţul victimelor este, în general, mult mai mic.

- Act de terorism -

În cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU la New York, Moscova a acuzat Kievul că a comis "un act deliberat de terorism" şi că a "folosit muniţii cu dispersie".

A fost "un atac nediscriminatoriu şi deliberat împotriva unei ţinte civile", a declarat ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vassili Nebenzia, acuzând Kievul că a vizat un centru sportiv, un patinoar şi o universitate.

Aliaţii Ucrainei au replicat că preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil pentru război.

"Există sute de mii de soldaţi ruşi în Ucraina. Nu există niciun soldat ucrainean în Rusia", a declarat reprezentantul britanic Thomas Phipps. "Dacă Rusia vrea să dea vina pe cineva pentru moartea ruşilor în acest război, ar trebui să înceapă cu preşedintele Putin", a adăugat el.

Atacul de la Belgorod a avut loc la o zi după bombardamente intense în Ucraina, care au ucis 40 de persoane, dintre care 17 în capitala Kiev, potrivit autorităţilor.

Sâmbătă, alte lovituri ruseşti au vizat teritoriul ucrainean, ucigând trei persoane în regiunile Herson, Zaporojie şi Cernihiv, potrivit diferitelor autorităţi locale. În Harkov, 26 de persoane au fost rănite sâmbătă.

Duminică, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, sunt aşteptaţi să ţină discursuri de Anul Nou, după un an 2023 marcat de eşecul contraofensivei ucrainene din vară şi de îngheţarea aproape totală a liniei frontului.

Aceste veşti sunt cu atât mai îngrijorătoare din punctul de vedere al Kievului, cu cât ajutorul occidental începe să se epuizeze, atât în Europa, cât şi în Statele Unite, ceea ce ridică perspectiva încetării fluxului de muniţii şi fonduri.

Sâmbătă, Volodimir Zelenski a lansat un nou apel către aliaţii săi, insistând asupra faptului că înarmarea Ucrainei este "o modalitate de a proteja vieţi".

"Fiecare manifestare a terorii ruseşti dovedeşte că nu putem aştepta pentru a le oferi asistenţă celor care luptă", a pledat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.