Rusia a lansat în cursul nopţii 44 de drone asupra Ucrainei, care a reuşit să doboare 32 dintre ele, au anunţat miercuri forţele aeriene ucrainene. Cele mai multe vehicule aeriene explozive au vizat regiunea Odesa, avariind infrastructura portuară în districtul oraşului portuar Izmail şi rănind şase persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mai multe grupuri de drone de atac au fost îndreptate împotriva districtului Izmaïl (...) Au fost observate pagube la infrastructura portuară şi la alte (infrastructuri) civile", a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, într-un mesaj publicat miercuri dimineaţă pe Telegram. El a adăugat că şase civili au fost răniţi şi transportaţi la spital, dintre care trei sunt în stare gravă.

În cursul nopţii, Kiper ceruse populaţiei să rămână în case până la ridicarea alertei aeriene.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Este primul atac asupra portului Izmail după o pauză de aproape o săptămână. Joia trecută, guvernatorul anunţase un atac la Izmail care a durat trei ore. Ulterior, România a anunţat că a descoperit posibile fragmente de drone şi l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei ruse la Bucureşti, între timp luând măsuri pentru protejarea populaţiei - s-a decis transmiterea de mesaje Ro-Alert către populaţia din zonă atunci când sunt atacuri şi s-a început construirea a două adăposturi antiaeriene.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Mesaje RO-Alert în localităţi din judeţul Tulcea şi la Galaţi: Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian / Recomandările specialiştilor

De când a ieşit din acordul ce permitea transportul în siguranţă pe Marea Neagră a cerealelor ucrainene, Rusia şi-a intensificat atacurile în regiunile sudice Odesa şi Mikolaïv, unde se află porturi şi platforme esenţiale pentru comerţul cu cereale pe Marea Neagră. Portul fluvial Izmaïl, de pe Dunăre, a devenit una dintre principalele căi de export pe apă pentru produsele agricole ucrainene.

În total, au fost înregistrate 44 de drone care au vizat teritoriul Ucrainei în noaptea de marţi spre miercuri, au precizat forţele aeriene ucraine. Treizeci şi două dintre acestea au fost doborâte. Kievul a precizat că a fost vorba de drone Shahed, de fabricaţie iraniană. Tirurile au vizat în principal sudul regiunii Odesa şi infrastructura portuară a acesteia. Ucraina a folosit avioane de vânătoare, unităţi de rachete antiaeriene şi grupuri de foc mobile pentru a respinge atacul, au precizat forţele aeriene ucrainene.

Regiunea Sumî, din nord-estul ţării, a fost, de asemenea, vizată.

Între timp, şi Ucraina a provocat daune Rusiei. Şantierul naval Sevastopol din Peninsula Crimeea a luat foc miercuri dimineaţă şi două nave au fost avariate după ce Ucraina a lansat 10 rachete şi trei atacuri cu ambarcaţiuni rapide asupra portului, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Şapte rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei şi toate cele trei ambarcaţiuni au fost distruse de o navă de patrulare, a precizat ministerul într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

În Rusia, o altă dronă a fost doborâtă în districtul Konakovo din regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, a anunţat agenţia de ştiri Ria, citând autorităţile regionale. Nu au fost raportate victime.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.