Procesul celor patru persoane acuzate că au provocat explozia în 2014 a zborului MH17 deasupra Ucrainei, soldată cu moartea celor 298 de persoane de la bord, a început în absenţa acuzaţilor, în Olanda, luni, o zi ”foarte importantă” pentru rudele victimelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei patru suspecţi - trei ruşi şi un ucraiean - nu sunt prezenţi la audieri. Procesul îşi urmează însă cursul în pofida absenţei lor - a decis tribunalul.

Familiile victimelor, dintre care mai multe au venit să asiste la audieri, reclamă ”să se facă dreptate”, la peste cinci ani de la catastrofă.

În deschiderea procesulu - care ar putea dura cinci ani -, parchetul a enumerat în mod solemn, unul câte unul, toate numele victimelor, bărbaţi, femei şi copii, în faţa mai multor ruse vizibil emoţionate.

Procesul se desfăşoară la tribunalul din Schiphol, la periferia Amsterdamului, în apropiere de aeroportul de unde a decolat Beoingul 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines înainte să să fie atins, în zbor, de o rachetă de tip BUK de conceţie sovietică.

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov şi ucraineanul Leonid Harcenko - patru gradaţi de rang înalt din rândul separatiştilor proruşi în estul Ucrainei - au fost inculpaţi cu privire la omor şi cauzarea intenţionată a doborârii avionului.

Dubinsli, Ghirkin şi Harcenko urmează să fie judecaţi în contumacie, iar Pulatov a ales să fie reprezentat de un avocat olandez, a precizat judecătorul Hendrik Steenhuis.

”Tribunalul îşi dă seama de impactul pierderii atâtor vieţi umane, iar felul în care au fost curmate atât de brusc este abia de conceput”, a declarat el.

”ZI FOARTE IMPORTANTĂ”

Pentru rudele victimelor, care se bat de peste cinci ani ”să se facă dreptate”, este vorba despre o ”zi foarte importantă”.

”Aceasta este prima zi în care ni se va spune ce s-a întâmplat, cine este de vină, de ce a fost dororât avionul”, a declarat Piet Ploeg, preşedintele unei asociaţii a victimelor olandeze, care şi-a pierdur fratele, cumnata şi nepotul în catastrofă.

”Vom primi de asemenea răspunsuri la întrebări precum «care era Rolul Rusiei?»”, a adăugat el în faţa presei înaintea audierii.

Boeingul 777 aparţinând conpaniei Malaysian Airlines, care a plecat de la Amsterdam la Kuala Lumpur la 17 iulie 2014, a fost atins în zbor de o rachetă de tip BUK de concepţie sovietică deasupra zonei de conflict armat cu separatişti proruşi în estul Ucrainei. Cele 298 de persoane de la bord, dintre care 196 erau olandezi, au fost ucise.

Cei patru acuzaţi,  primii suspecţi inculpaţi în acest dosar, sunt acuzaţi de către parchetul olandez de faptul că au adus sistemul de rachetă antiaerian de tip Buk, care a fost folosit de către alte persoane - în continuare neidentificate.

”PĂRTINIRE

Echipa internaţională de anchetatori, condusă de Olanda, a stabilit în mai 2018 că avionul a fost doborât de o rachetă care provenea de la a 53-a Brigadă antiaeriană rusă de la Kursk (sud-vest).

În urma acestor dezvăluiri, Olanda şi Australia, o ţară care şi-a pierdut 38 de cetăţeni în dramă, au imputat în mod deschis Rusiei moartea cetăţenilor lor.

Moscova a negat întotdeauna cu vehemnţă orice implicare în doborâre şi a dat vine pe Kiev.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a acuzat vineri Olanda de faptul că încearcă ”să exercite presiuni asupa tribunalului” olandez, evocând o ”campanie mediatică catacterizată de un parti-pris acuzator faţă de Rusia”. ”În ultimele zile dinainte de audieri, s-a făcut totul pentru a se acoperi lacunele din probele prezentate şi camuflarea falsificării faptelor în această versiune decisă dinainte”, a denunţat ea.

Cei patru acuzaţi riscă închisoarea pe viaţă.

Cel mai cunoscut dintre ei, Igor Ghirkin - supranumit "Strelkov" ("Trăgătorul") - era unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor la începutul conflictului împotriva armatei ucrainene, în urmă cu cinci ani şi probabil reprezentantul lor cel mai mediatizat la acea vreme. El dezminte orice implicare a separatiştilor ucraineni proruşi în tragedie.

Anchetaorii însărcinaţi să facă lumină asupra exploziei zborului MH17 încearcă în continuare să identifice persoanele care au lansat racheta şi nu exclud noi inculpări în viitor.

Ei au dezvăluit la mijlocul lui noiembrie conţinutul unor conversaţii telefonice care relevă ”legături strânse” între suspecţi şi oficiali ruşi de rang înalt, între care Vladislav Surkov, un influent consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin şi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.