Reporters sans frontières (RSF) denunţă ”violenţe inacceptabile ale poliţiei” vizând un forograf sirian, Ameer al Halbi, în vârstă de 24 de ani, rănit în timpul manifestaţiilor împotriva proiectului de lege al ”securităţii globale” şi împotriva violenţelor poliţi şi rasismului la Paris, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ameer al Halbi, un colaborator al Polka Magazine şi AFP, care acoperea manifestaţia în Piaţa Bastilia ca jurnalist independent, ”a fost rănit la faţă cu o lovitură de baston”, a denunţat sâmbătă pe Twitter Christophe Deloire, secretarul general al RSF.

”(Îi transmitem) întreaga noastră solidaritate lui Ameer Al Halbi. Aceste violenţe ale poliţiei sunt inacceptabile. Ameer a venit din Siria în Franţa pentru a se refugia, la fel ca mulţi alţi jurnalişti sirieni. Ţara drepturilor omului nu are dreptul să-i ameninţe, ci să-i protejeze”, subliniază Christophe Deloire.

El a postat o fotografie în care jurnalistul apare cu capul bandajat şi nasul plin de sânge, pe un pat de spital, o imagine semnată de forojurnalista indepedentă  Gabrielle Cezard, care se afla alături de Ameer Al Halbi şi care spune că nu l-a mai văzut în momentul în care poliţia a luat cu asalt o străduţă.

”Eram identificaţi ca fotografi şi eram lipiţi toţi de un zid. Ţipam «presa, presa!» Manifestanţi aruncau cu proiectile. Apoi poliţia a dat un asalt, cu bastonul în mână”, a declaart ea pentru AFP.

”Ameer era singurul fotograf care nu porta nici cască şi nici brasardă. L-am pierdut din vedere şi l-am găsit înconjurat de oameni, cu faţa plină de sânge şi bandajat”, a povestit ea.

”Era foarte afectat psihologic. A plâns. Şi a spus că nu înţelege de ce este rău să faci fotografii”, declară ea.

Potrivit directorului de fotografie de la Polka, Dimitri Beck, care-l urmăreşte pe Ameer de la sosirea sa în Franţa, în urmă cu trei ani, forograful a suferit o fractură de arcadă şi i s-a spart nasul. El a fost internat la Spitalul Lariboisière.

Ameer al Halbi, care a fost distins cu mai multe premii internaţionale, inclusiv locul doi la categoria ”Spot News” la World Press Photo în 2017, a acoperit pentru AFP confruntările armate şi ravagiile din oraşul sirian Alep, în timpul războiului sirian.

La Bayeux, unde se sărbătoresc anual corespondenţii de război, el a fost distins cu premiul ”Regard des jeunes de 15” pentru o imagine realizată pentru AFP în care apar doi bărbaţi care îşi strâng în braţe bebeluşii în timp ce merg pe o stradă din Alep în ruine.

La Paris, el a urmat o formare la Şcoala de forografie Speos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.