Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere mass-media, a emis un avertisment oficial către Novaya Gazeta cu privire la greşeala publicaţiei, care nu ar fi marcat corespunzător articolele care se referă la un ”agent străin nonprofit”. De asemenea, Roskomnadzor a avertizat că mai multe avertismente emise într-un singur an ar putea duce la suspendarea activităţii ziarului, conform agenţiei de stat Interfax.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe 22 martie, Roskomnadzor a emis un avertisment scris oficial adresat editorilor şi fondatorului publicaţiei Novaya Gazeta cu referire la inadmisibilitatea încălcării legislaţiei Federaţiei Ruse”, potrivit unui comunicat al agenţiei citat de Interfax.

Potrivit Roskomnadzor, site-ul cotidianului a publicat materiale care conţineau o referire la o organizaţie nonprofit care funcţionează ca un agent străin, fără marcatorul cerut de legislaţia rusă. Aşadar, a fost încălcat articolul 4 din legislaţia rusă cu privire la mass-media.

Roskomnadzor a cerut imediat ca materialul să fie editat în conformitate cu legea.

Roskomnadzor a mai precizat că încălcările repetate ale legii şi emiterea mai multor avertismente într-un an pentru încălcarea libertăţii informaţiei în masă ar putea duce la închiderea publicaţiei.

”Asemenea marcatoare urmăresc să informeze publicul că materialele difuzate de astfel de instituţii media urmăresc interesele altor state”, se arată în comunicat.

Pe 26 februarie, Roskomnadzor a anunţat că a trimis solicitări la zece instituţii de presă ruse, inclusiv Novaya Gazeta, pentru eliminarea poveştilor false cu privire acţiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Pe 4 martie, după ce a intrat în vigoare o lege care penalizează ”ştirile false” (fake news) despre trupele ruse cu până la 15 ani de închisoare, Novaya Gazeta a şters toate articolele publicate anterior cu subiectul Ucraina şi a comunicat că va continua să relateze, concentrându-se pe consecinţele pentru Rusia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.