Guvernul populist şi de extremă dreapta italian a declarat război societăţii gestionare a autostrăzii, care intenţionează să apere, dar care a înregistrat pierderi pe bursă după surparea dramatică a unei porţiuni a viaductului de la Genova, în nordul ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La faţa locului, macarale şi buldozere continuau joi să îndepărteze moloz. ”În această noapte (de miercuri spre joi) nu am avut noroc, nu am găsit pe nimeni”, a declarat pentru AFP Emanuele Gissi, un reprezentant al pompierilor. ”Căutăm în continuare cavităţi în care pot să fie oameni, în viaţă sau nu”.

Şeful Guvernului, Giuseppe Conte, a anunţat însă joi dimineaţa că bilanţul provizoriu a fost scăzut la 38 de morţi, de la 39, şi la 16 răniţi - între care nouă în stare gravă.

Italia ţine sâmbătă o zi de doliu naţional, cu ocazia unei ceremonii funerare solemne, dimineaţa, la Fiera de Genova, un centru de expoziţie.

Miercuri seara, Guvernul a decretat starea de urgenţă pe o perioadă de un an la Genova, ceea ce oferă un cadru nornativ în vederea gestionării locului şi asistenţei destinate unui număr de 630 de persoane evacuate şi ale căror locuinţe, situate sub pod, sunt condamnate.

Guvernul vrea, de asemenea, să revoce concesiunea Autostrada per l'Italia a tronsonului unde se află podul surpat. Mai multe nume grele din Guvern au reclamat chiar o revizuire a tuturor concesiunilor.

”Noi nu putem să aşteptăm justiţia penală”, a subliniat Conte. ”Autostrade avea datoria şi obligaţia, angajamentul, să asigure întreţinerea acestui viaduct şi securitatea tuturor celor care călătoreau pe el”.

ACHITĂ TAXA DE DRUM ŞI APOI MOARE

”Există atât de multă furie faţă de această tragedie anunţată”, a declarat vicepremierul Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem). ”Celor care întreabă de ce se moare după ce se plăteşte taxa de drum trebuie să le răspundem imediat”.

Grupul Atlantia, controlat de familia Benetton, iar în cadrul căruia Autostrade per l'Italia este o filială, a anunţat joi dimineaţa, într-un comunicat, că acest anunţ a fost ”făcut în absenţa oricărei contestări specifice” şi ”oricărei certitudini cu privire la cauzele efective” ale dramei.

Acest lucru nu a fost de ajuns să împiedice deprecierea acţiunilor la Bursa din Milano, la reluarea şedinţei, după o pauză pe 15 august. Suspendată, iniţial, la începutul şedinţei, acţiunea s-a depreciat cu 25% până la prânz.

Miercuri seara, Autostrade per l'Italia s-a declarat ”încrezătoare că poate să demonstreze că şi-a respectat mereu, în mod corect, obşigaţiile de concesionar”.

”Această încredere se sprijină pe activităţile de supraveghere şi întreţinere efectuate după cele mai bune criterii internaţionale”, a adăugat întreprinderea, explicând că ”nu este posibil, pentru moment, să se formuleze ipoteze cu privire la cauzele prăbuşirii”.

Potrivit mai multor publicaţii italiene, care citează surse financiare, statul ar putea să plătească miliarde de euro drept compensaţii în vederea revocării acestei concesiuni.

Socitetea a dat totodată asigurări că acţionează ”rapid” în vederea reconstruirii podului, care ar urma ”să fie încheiată în cinci luni” imediat ce locul este accesibil, după încheierea căutărilor şi anchetă.

Joi, macarale şi buldozere continuau să îndepărteze molozul. ”Încercăm să secţionăm bucăţile mari de beton din pod care au căzut, iar după aceea le deplasăm cu macarale şi trimitem câini de căutare, iar apoi personalul nostru, dacă există semne pozitive”, a precizat Gissi.

”Acest tip de muncă este periculos, pentru că dărâmăturile sunt instabile”, la fel ca partea podului care a rămas în picioare, a precizat pompierul.

Prefectura a primit numeroase semnalări ale unor persoane date dispărute, ”dar este dificil de ştiut dacă cineva nu răspunde la telefon pentru că este deja în vacanţă, la capătul lumii, sau pentru că este, din nefericire, acolo dedesubt”, a declarat miercuri seara ministrul de Interne Matteo Salvini.

”Ceea ce este sigur este că cei care caută ne spun că există şi alte persoane dedesubt”, a adăugat el.

Deasupra salvatorilor, motorul camionului verde, oprit la câţiva metri de prăpastie şi devenit un simbol al fricii utilizatorilor, continua să funcţioneze. Şoferul său, panicat, nu l-a oprit atunci când a fugit pe jos, iar potrivit angajatorului său are suficient carburant să funcţioneze mai multe zile, cu farurile şi ştergătoarele de parbriz pornite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.