Preşedintele iranian Hassan Rohani a îndemnat miercuri la eliberarea tuturor persoanelor nevinovate şi neînarmate arestate în timpul manifestaţiilor împotriva scumpirii benzinei care au marcat ultimele săptămâni prin violenţe sângeroase fără precedent din 1979 potrivit unor ONG-uri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să dăm dovadă de îndurare religioasă şi islamică, iar persoanele nevinovate care au protestat faţă de scumpirea preţului petrolului şi care nu erau înarmate (...) ar trebui să fie eliberate”, a declarat liderul iranian într-o alocuţiune televizată.

Contestarea, care a izbucnit la 15 noiembrie, după anunţarea scumpirii benzinei cu până la 300%, a cuprins peste 100 de oraşe şi sate şi s-a transformat treptat în manifestaţii antiguvernamentale.

Potrivit Ministerului iranian de Interne, aproximativ 200.000 de persoane au luat parte la manifestaţii, în cursul cărora aproximativ 7.000 de persoane au fost arestate, potrivit unui deputat, un bilanţ dezminţit de autoritatea judiciară.

Autorităţile iraniene nu au furnizat deocamdată vreun bilanţ oficial în acest sens, însă ONG-ul Amnesty International a anunţat că cel puţin 208 de contestatari au fost ucişi - cel mai mare bilanţ de la Revoluţia islamică din 1979.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.