Premierul britanic Rishi Sunak dă asigurări marţi că poliţia a acţionat în mod ”independent” faţă de Guvern, în urma unor critici aprige provocate de arestarea unor activişti împotriva monarhiei, în marja încoronării regelui Charles al III-lea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă dimineaţa, şase membri ai grupului împotriva monarhiei Republic, inclusiv liderul acestuia, Graham Smith, au fost arestaţi la Londra, în timp ce se duceau la Trafalgar Square pentru a manifesta la trecerea regelui.

Ei au fost eliberaţi sâmbătă seara, după numeroase critici.

Aceste critici au fost relansate după ce poliţia şi-a exprimat luni seara ”regretul” în acest scandal.

Graham Smith acuză că aceste arestări au fost ”premeditate”.

În contextul în care polemica creştea, Rishi Sunak a anunţat că ”oamenii au, bineînţeles, dreptul de a protesta liber şi paşnic, dar trebuie şi ca publicul să-şi poată desfăşura activităţile zilnice fără să fie afectat de perturbări grave”.

Poliţia este ”pe bună dreptate independentă de Guvern”, a declarat el.

”Nu ar fi corect ca eu să mă amestec în deciziile lor operaţionale”, a subliniat Rishi Sunak.

Scotland Yard a anunţat luni seara că ”regretă” faptul că cei şase manifestanţi împotriva monarhiei nu au putut protesta.

Nicio urmărire nu va fi declanşată împotriva lor.

Poliţia londoneză afirmă - fără să-şi ceară scuze - că i-a suspectat de faptul că erau ”echipaţi să se lege cu lanţurl”, dar ancheta nu a putut să demonstreze, până la urmă, această intenţie.

În virtutea unei legi care a intrat în vigoare miercuri - criticată inclusiv de ONU -, poliţia britanică poate să aresteze persoane care au asupra lor material pe care l-ar putea folosi pentru a se lega îpe domeniul public, o tehnică de protest şi de blocaj, folosită cu regularitate de către activişti de mediu în Regatul Unit.

Concedând că este ”regretabil” că persoanele arestate au fost private de manifestaţie, directorul poliţiei Mark Rowley şi-a apărat trupele, care au acţionat ”în acest context operaţional unic” al încoronării.

”Decizia de a ne aresta şi de a ne opri manifestaţia a fost premeditată”, a acuzat la Sky News Graham Smith.

Primarul Londrei Sadiq Khan i-a scris directorului poliţiei londoneze şi i-a cerut o anchetă internă cu privire la aceste arestări.

În total, poliţia londoneză a efectuat 64 de arestări în ziua încoronării lui Charles, mai ales activişti ecologişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.