Ucraina a primit "undă verde" pentru o cooperare strânsă cu Agenţia de Sprijin şi Achiziţii a NATO (NSPA), a declarat vineri ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, în timp ce colegul său de la Externe, Dmitro Kuleba, cerut UE să urgenteze o a doua tranşă din ajutorul militar promis, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt fericit că am primit undă verde pentru cooperarea noastră strânsă cu NSPA, agenţia de achiziţii a NATO. Aceasta va include revizuirea naţională a achiziţiilor şi cea mai bună consiliere pentru (Ministerul ucrainean al Apărării)", a scris Oleksi Reznikov pe Twitter după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la baza aeriană Ramstein din Germania.

Întâlnirea de vineri de la Ramstein a reunit oficiali ucraineni şi omologii lor din coaliţia cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei.

"Avem nevoie de achiziţii excelente în domeniul apărării atât pentru a câştiga războiul, cât şi pentru a fi eficienţi în viitor", a punctat Reznikov.

"Ucraina a atins niveluri fără precedent de interoperabilitate cu NATO. Suntem, de facto, deja o parte a spaţiului de securitate al Alianţei. Mi-am exprimat speranţa că acest lucru va accelera deciziile politice privind integrarea ţării noastre în NATO", a adăugat el, în condiţiile în care preşedintele ţării, Volodimir Zelenski, cere ca ţara sa să primească o dată fermă de aderare la NATO la summitul alianţei care va avea loc în iulie, la Vilnius.

Comentariile lui Reznikov vin după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat vineri că Ucraina va deveni în cele din urmă "membră a NATO".

Pe de altă parte, la o săptămână după ce Uniunea Europeană a aprobat un fond de 1 miliard de euro pentru a rambursa statele care au trimis muniţie în Ucraina, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut UE să urgenteze o a doua tranşă de ajutor.

Într-un mesaj postat vineri pe Twitter, Dmitro Kuleba a declarat că a avut o convorbire telefonică cu şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, căruia i-a mulţumit "pentru toată asistenţa UE în domeniul apărării, inclusiv pentru ultimul miliard de euro destinat nevoilor imediate de muniţie".

Kuleba a spus că i-a cerut lui Borrell "să ajute la finalizarea discuţiilor privind cea de-a doua tranşă de achiziţii comune de 1 miliard de euro, cât mai curând posibil, pentru a asigura securitatea în Europa".

Decizia UE de la începutul acestei luni a pus în aplicare prima parte a unui acord încheiat de membrii blocului comunitar la 20 martie pentru a accelera livrarea şi achiziţia comună de muniţie de artilerie, pe care Ucraina o consumă rapid în luptele împotriva agresiunii ruse. Măsura acoperă livrările din stocurile existente "sau din reprioritizarea comenzilor existente" în perioada 9 februarie - 31 mai 2023, a precizat UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.