Forţele armate protejează cele două aeroporturi şi portul din Noua Caledonie, după o a treia noapte de revolte violente care au provocat moartea a patru persoane, a declarat joi dimineaţă cel mai înalt oficial francez din Insula Pacificului, adăugând că cel puţin patru presupuşi instigatori se află în arest la domiciliu, transmite Reuters.
În trei municipalităţi de pe insula aflată sub control francez, jandarmii s-au confruntat cu aproximativ 5.000 de revoltaţi, dintre care între 3.000 şi 4.000 în capitala Nouméa, a declarat Înaltul Comisar al Franţei, Louis Le Franc, într-o conferinţă de presă televizată.
Două sute de persoane au fost arestate, iar 64 de jandarmi şi poliţişti au fost răniţi, în timp ce baricadele rutiere ridicate de protestatari provocau o "situaţie dezastruoasă" pentru medicamente şi alimente pentru populaţie, a adăugat el.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Franţa a decretat starea de urgenţă în Noua Caledonie, care a intrat în vigoare la ora locală 5.00 (18.00 GMT miercuri), dând autorităţilor puteri suplimentare pentru a interzice adunările şi a interzice oamenilor să se deplaseze pe insulă.
Întăriri ale Poliţiei, adăugând 500 de ofiţeri la cei 1.800 prezenţi de obicei pe insulă, au fost trimise după ce protestatarii au incendiat vehicule şi întreprinderi şi au jefuit magazine.
Yoan Fleurot, locuitor din Nouméa, a declarat pentru Reuters într-un interviu acordat Zoom că a văzut jafuri şi distrugeri de proprietăţi.
Unii proprietari de magazine au lăsat de bunăvoie ca rafturile lor să fie percheziţionate, pledând pentru ca magazinele lor să nu fie distruse, a spus el.
Fleurot a declarat că este înarmat cu o armă de calibru 16 şi că are instalată o supraveghere video în jurul casei sale, adăugând că s-a aventurat afară doar la lumina zilei pentru a-şi verifica părinţii sau proprietăţile.
Blocajele rutiere au fost greu de trecut, iar el a fost supus la insulte şi ameninţări cu acte de violenţă, a spus el.
"Sunt din Noua Caledonie, dar nu-mi mai cunosc ţara", a spus el.
"Caledoniei îi va fi greu să-şi revină din această criză... Totul, în proporţie de 80%, este distrus", a adăugat el.
Drumurile principale şi secundare din Nouméa au fost blocate de baricade cu maşini în flăcări şi carcase de maşini, unele cu capcane cu butelii de gaz şi sisteme de aprindere, a declarat oficialul francez Le Franc.
"Fac apel la cei care se află în fruntea CCAT să oprească aceste acţiuni, care sunt acţiuni criminale, mortale, care pot lăsa familii în doliu", a spus el, referindu-se la Celula de coordonare a acţiunilor pe teren (CCAT), care a organizat protestele care au început luni.
El a spus că CCAT este "o organizaţie de huligani care se angajează în acte de violenţă" şi a făcut diferenţa între aceasta şi principalul partid pro-independenţă, FLNKS, şi alte grupuri politice pro-independenţă.
FLNKS a condamnat violenţele şi a făcut apel la dialog pentru a rezolva situaţia.
Au existat, de asemenea, confruntări peste noapte între membrii activi ai CCAT şi grupurile de autoapărare sau miliţiile care s-au format pentru a se proteja, a spus el, adăugând că miliţiile încalcă, de asemenea, starea de asediu şi interdicţia de a purta arme.
Revoltele au izbucnit din cauza unui nou proiect de lege, adoptat marţi de legislatorii de la Paris, care le va permite rezidenţilor francezi care locuiesc în Noua Caledonie de 10 ani să voteze în alegerile provinciale - o măsură de care unii lideri locali se tem că va dilua votul indigenilor kanak.
Trei tineri kanak au murit în timpul revoltelor, iar un oficial de poliţie în vârstă de 24 de ani a murit din cauza unei răni prin împuşcare.
Starea de urgenţă va dura 12 zile, iar autorităţile au interzis, de asemenea, aplicaţia video TikTok.
Reforma electorală este cel mai recent punct fierbinte într-o luptă de zeci de ani privind rolul Franţei în această insulă bogată în minerale, care se află în sud-vestul Pacificului, la aproximativ 1.500 km est de Australia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.