A patra noapte consecutivă de proteste a atras peste 250.000 de protestatari în marile oraşe din România, precum şi în Bucureşti, în ciuda deciziei aşteptate a avocatului poporului de a contesta ordonanţa de urgenţă controversată - care ar dezincrimina abuzul în serviciu dacă prejudiciul nu depăşeşte 200.000 de lei - la Curtea Constituţională. Presa internaţională atrage atenţia asupra metodelor inventive găsite de români pentru a protesta împotriva ”diluării luptei anticorupţie” în Piaţa Victoriei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnaliştii Reuters atrag atenţia că avocatul poporului a hotărât să conteste ordonanţa controversată - care ar dezincrimina o serie de fapte de corupţie - la Curtea Constituţională, într-o aparentă încercare de a pune capăt ”dilăurii luptei anticorupţie” care a generat proteste masive şi condamnare internaţională, în special din partea Uniunii Europene.

Zeci de mii de persoane au continuat vineri, în a patra noapte consecutivă, să protesteze în Bucureşti, precum şi în alte 70 de oraşe şi localităţi din România. De asemenea, jurnaliştii menţionează că şi de această dată protestele au rămas paşnice şi nu au fost înregistrate incidente violente.

”Aborgaţi! Abrogaţi” şi ”Corupţia ucide!” au scandat românii în faţa sediului Guvernului.

Aproximativ 120.000 de români s-au adunat doar în Bucureşti, în vreme ce numărul protestatarilor a depăşit 300.000 de persoane în oraşele din România, precum şi în metropolele din Europa Vestică.

Aceste proteste au izbucnit după adoptarea unei ordonanţe care dezincriminează abuzul în serviciu atunci când prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei şi reprezintă o lovitură grea dată luptei anticorupţie. Între timp, criticii susţin că ordonanţa de urgenţă îl va scăpa de ultimul proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Acesta este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu, iar prejudiciul estimat de procurori este sub limita fixată de Guvern prin OUG.

Associated Press scrie inclusiv despre metodele inventive la care au recurs românii în cea de-a patra noapte consecutivă de proteste, de la fluierături, la drapele uriaşe şi chiar păpuşi cu faţa politicienilor care susţin controversata ordonanţă de ”diluare a luptei anticorupţie”.

De asemenea, la proteste au participat oameni de toate vârstele, inclusiv părinţi cu copii. Cele mai ample proteste antiguvernamentale din ultimii 25 de ani au fost marcate de furia românilor cu privire la acţiunile propriului executiv, dar şi de sentimente de solidaritate şi speranţă în schimbare.

Inclusiv Biserica Ortodoxă Română a criticat ordonanţa de urgenţă, susţinând că cei vinovaţi trebuie să fie sancţionaţi, în vreme ce avocatul poporului a hotărât să revină asupra poziţiei sale iniţiale şi să conteste ordonanţa - în urma presiunilor publice uriaşe - la Curtea Constituţională.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România s-a alăturat criticilor ordonanţei, chiar dacă susţine coaliţia de guvernare în Parlament. Membrii UDMR au explicat că legislaţia penală nu ar trebui să fie modificată prin ordonanţe de urgenţă, ci mai degrabă prin dezbatere parlamentară.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că are încredere în protestatari mai mult decât în Guvernul României.

”Sute de mii de români de-ai mei sunt în stradă şi am încredere în ei, am încredere în oamenii mei. În final, sunt convins că trebuie să găsim, că vom găsi o soluţie, statul de drept şi valorile europene trebuie să aibă întâietate şi eu cred că asta se va întâmpla", a spus Iohannis la sosirea la summitul informal al Consiliului European din Malta.

Times of Malta atrage atenţia că adoptarea controversatei ordonanţe a declanşat cele mai ample proteste antiguvernamentale de după căderea dictatorului comunist Nicolae Ceuşescu.

Jurnaliştii Al Jazeera se întreabă care este cauza crizei oarecum neaşteptate din România. Publicaţia atrage atenţia că mulţi oameni dinîntreaga lume doar vizează la un venit de de 200.000 de lei, însă aceasta este limita până la care funcţionarii publici români pot fura fără să se teamă de consecinţe penale.

Controversata ordonanţă nu legalizează în esenţă furtul, dar dezincriminează punerea sub acuzare pentru abuz în serviciu, dacă prejudiciul produs este mai mic de 200.000 de lei.

Jurnaliştii se întreabă ce înseamnă această criză pentru viitorul României şi pentru relaţia cu celălalte ţări UE.

Deutsche Welle susţine că ordonanţa de urgenţă le-a amintit multor români de corupţia vechiului regim al lui Nicolae Ceuşescu. 

De asemena, criza politică s-a adâncit după ce avocatul poporului a anunţat că va contesta ordonanţa la Curtea Constituţională, iar aproximativ 200.000 până la 250.000 de români au continuat să protesteze în cea de-a patra noapte consecutivă, atât în Bucureşti, cât şi în peste 70 de oraşe şi localităţi din România.

”Dacă au putut să emită o lege peste noapte, atunci vor putea să facă asta din nou. Ne culcăm în 2017 şi ne trezim în 1989”, a declarat o croitoreasă din Piaţa Victoriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.