Politicianul olandez socialist Frans Timmermans este favorit pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, au declarat, duminică, diplomaţi şi oficiali, înaintea unei reuniuni a liderilor Uniunii Europene în care se va decide cine va deţine funcţiile de top din blocul comunitar, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timmermans, deşi se confruntă cu o rezistenţă neaşteptată din partea ţărilor est-europene, ar urma să fie ales după discuţii între Franţa şi Germania la summit-ul G20, susţin doi diplomaţi şi un consilier din Parlamentul European.

Dacă se va confirma, alegerea lui Timmermans va marca o victorie pentru centrişti şi liberali, care spun că Uniunea Europeană este dominată din ce în ce mai mult de Germania în ceea ce priveşte poziţiile de vârf la Bruxelles.

“Se pare că Timmermans va fi preşedintele Comisiei Europene”, a spus un diplomat pentru Reuters, opinie împărtăşită şi de alt diplomat atunci când a fost întrebat de procesul de selecţie pentru cele cinci funcţii de top care vor fi deţinute pe mandate de cinci ani.

Funcţiile în cauză sunt cele de preşedinte al Comisiei Europene, al Parlamentului European, al Consiliului European, de şef al diplomaţiei Uniunii Europene şi de preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Timmermans, în prezent prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene şi care a fost ministru de Externe al Olandei, ar urma să fie confirmat ca alegerea pentru înlocuirea lui Jean-Claude Juncker la dineul la care vor fi prezenţi cei 28 de lideri europeni, la Bruxelles.

Consilierul german Tobias Teuscher spune că preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus ca postul să îi revină blocului socialist-democrat, al cărui candidat principal a fost Timmermans la alegerile europarlamentare din luna mai. Însă Timmermans nu este agreat de state europene estice, ca Ungaria şi Polonia, din cauza rolului său în cercetările cu privire la încălcările statului de drept de către guvernele naţionaliste ale acestor ţări.

În faţa unor acuzaţii că pierd contactul cu cetăţenii, lideriieuropeni au dorit să alinieze cele mai bune opţiuni la alegerile europarlamentare din luna mai pentru majoritatea posturilor de top. Conform planului, germanul de centru-dreapta Manfred Weber voia să preia preşedinţia Comisiei Europene, grupul PPE fiind cea mai mare alianţă politică. Însă preşedintele francez Emmanuel Macron a respins sistemul “Spitzenkandidat” susţinut de cancelarul german Angela Merkel, care la rândul său a refuzat să renunţe.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a sugerat să se înceapă de la zero, după o a doua tentativă eşuată la un summit în iunie. Multe guverne vor un echilibru între bărbaţi şi femei pentru a se evita ca funcţiile de top să ajungă doar la membri ai guvernelor vest-europene.

Un compromise ar fi ca Weber să devină preşedintele Parlamentului European şi să îi cedeze funcţia de la Comisia Europeană lui Timmermans, care este susţinut puternic de Franţa şi Spania.

Pentru investitori şi pieţele ifnanciare, cea mai importantă alegere este cea pentru postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene, care stabileşte rata dobânzii pentru zona euro. Funcţia i-ar putea reveni Franţei, susţine un diplomat, menţionându-l pe Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Centrale a Franţei. Erkki Liikanen, fost şef al Băncii Centrale a Finlandei, este şi el o opţiune pentru a-i succede lui Mario Draghi. Însă este posibil ca această funcţie să fie decisă mai târziu, după cum ar fi certu Merkel.

Printre femeile candidate penru cele mai importante funcţii de la Bruxellesse numără daneza Margrethe Vestager, Comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei, bulgăroaica Kristalina Georgieva, care conduce Banca Mondială, şi Nadia Calvino, ministrul spaniol al Economiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.