Agenţia Reuters cere autorităţilor israeliene să efectueze o ”anchetă rapidă, aprofundată şi transparentă” cu privire la moartea jurnalistului său Issam Abdallah, vineri, într-un atac, în sudul Libanului, la Frontiera cu Israelului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi reiterez apelul adresat autorităţilor israeliene, care au declarat că anchetează, pentru ca să desfăşoare o anchetă rapidă, aprofundată şi transparentă cu privire nla ceea ce s-a întâmplat”, a cerut într-o înregistrare video difuzată luni seara redactora-şefă a Reuters, Alessandra Galloni.

”Prin transparenţă înţeleg o anchetă cu probe şi explicaţii clare”, subliniază ea.

”Am cerut de asemenea Libanului, care a spus că culege probe cu privire la atac, şi oricărei alte autorităţi care dispune de de informaţii, să le furnizeze”, continuă ea.

Atacul în care a fost ucis Issam Abdallah, iar alţi şase jurnalişti au fost răniţi - inclusiv doi de la AFP - a avut loc în sudul Libanului, la frontiera cu Israelul.

”ATINS DE UN OBUZ ÎN TIMP CE FILMA”

Această zonă este - de la începutul Războiului între Israel şi Fâşia Gaza, declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas - teatrul unor tiruri între şicarea şiită proisraeliană libaneză Hezbollah şi armata israeliană şi al unor tentative de infiltrare în Israel din Liban.

Marţi, armata israeliană a anunţat că ucis patru atacatori într-o tentativă de inflitrare la această frontieră.

Issam Abdallah a fost ucis după ce a fost ”atins de un obuz în timp ce filma tiruri transfrontaliere între Israel şi Liban”, declară redactora-şefă a Reuters, o agenţie de presă cu sediul al Londra, o entitate a grupului canadian de presă şi servicii Thomson Reuters.

”Martorii noştri de la faţa locului au spus că obuzul care l-a ucis pe Issam provenea din Israel”, declară ea.

Alessandra Galloni îndeamnă ”toate părţile” în conflict ”să respecte toate instituţiile de presă” şi ”să coopereze” cu ele ”pentru a garanta securitatea jurnaliştilor”.

Issam Abdallah, în vârstă de 37 de ani, era ”un jurnalist experimentat, talentat şi pasionat”, îi aduce ea un omagiu.

”El era doar pe cale să-şi facă meseria atunci când a fost ucis”, denunţă ea.

Sâmbătă, Agence France-Presse (AFP) a cerut atât Israelului, cât şi Libanului ”o anchetă aprofundată” cu privire la atac.

”Este crucial să se depună toate eforturile pentru a se stabili cum un grup de jurnalişti identificaţi în mod clar ca atare şi acreditaţi corespunzător a putut să fie luat drept ţintă în acest fel”, declara CEO-ul AFP, Fabrice Fries.

Armata libaneză a acuzat Israelul de faptul că este vinovat de acest tir.

La rândul său, armata israeliană a declarat că ”îi pare foarte rău” de oartea lui Issam Abdallah, fără să-şi recunoască în mod explicit vina şi a anunţat că efectuează ”verificări”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.