O reuniune extraordinară a celor 29 de membri NATO a fost convocată de urgenţă joi, la Bruxelles, în care s-a discutat despre chetuielile militare ale aliaţilor, o cerinţă repetată de preşedintele american Donald Trump. Potrivit unor dezvăluiri, Trump a ameninţat în timpul summitului că retrage Statele Unite din Alianţa Nord-Atlantică, într-o ceartă pe tema chetuielilor militare. El a anunţat apoi, într-o conferinţă de presă, că este ”extrem de nemulţumit” de situaţie, dar că membrii Alianţei şi-au crescut nivelul angajamentului în urma criticilor sale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Putin nu este nici prieten şi nici inamic, ci un ”concurent”, spune Trump la NATO

UPDATE - Trump spune că probabil poate să retragă SUA din NATO din cauza cheltuielilor militare, dar acest lucru nu mai este necesar, în urma unor angajamente consistente ale aliaţilor

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi, în a doua zi a unui summit NATO, la Bruxelles, că probabil poate să retragă Statele Unite din NATO, dar că acest lucru nu mai este necesar, relatează The Associated Press.

Potrivit unor dezvăluiri, Trump a ameninţat în timpul summitului că retrage Statele Unite din Alianţa Nord-Atlantică, într-o ceartă pe tema chetuielilor militare.

El a spus apoi, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul unei reuniuni de urgenţă a celor 29 de membri NATO, că este ”extrem de nemulţumit” de situaţie, dar că membrii Alianţei şi-au crescut nivelul angajamentului în urma criticilor sale.

Întrebat dacă ameninţă în continuare să retragă Statele Unite din NATO şi dacă poate face acest lucru fără susţinerea Congresului, Trump a răspuns că ”cred că probabil pot, dar asta nu este necesar”.

El a declarat că le-a spus aliaţilor din NATO că este ”extrem de nemulţumit” de nivelul cheltuielilor militare şi a subliniat că a obţinut angajamentul acestora de a cheltui mai mult pentru apărare.

Trump a declarat în această conferinţă de presă că membrii NATO au convenit să continue efortul de a atinge cel puţin 2% din PIB în cheltuielile militare - într-un ritm mai rapid decât o fac în cadrul calendarului actual - până în 2024.

Angajamentul Statelor Unite în NATO ”rămâne foarte puternic”, a declarat Trump, în pofida unor dezvăluiri potrivit cărora a ameninţat cu retragerea din Alianţă într-o ceartă pe tema cheltuielilor militare. El a spus că le-a transmis ”oamenilor” că ar fi ”foarte nemulţumit” dacă ei nu îşi cresc nivelul angajamentului. Statele Unite plătesc ”probabil 90% din costurile NATO”, a subliniat el. Trump s-a declarat ”extem de nemulţumit faţă de ceea ce se întâmplă, iar ei şi-au crescut în mod substanţial angajamentul”.

Trump a catalogat NATO drept ”depăşită”.

”Eu cred în NATO”, a subliniat el joi.

Casa Albă anunţase că preşedintele urma să se adreseze presei înainte să plece în Regatul Unit, următoarea etapă a turneului său în Europa.

Preşedinţia americană a făcut acest anunţ în urma unor discuţii tensionate, la summit, după ce Trump i-a criticat pe aproape toţi membrii NATO din cauză că nu cheltuiesc 2% din PIB cu Apărrarea şi după ce le-a cerut să dubleze acest nivel la 4%.

Trump a atacat Germania pe tema unor acord cu Rusia privind gazoductul Nord Stream 2.

Reuniune de urgenţă pe tema cheltuielilor militare în a doua zi a summitului de la Bruxelles, după ce Trump recurge la ”un limbaj dur”

Într-o reuniune consacrată Ucrainei şi Georgiei, Trump ”a profitat de timpul său la cuvânt pentru a reveni asupra problemei” cheltuielilor militare, a declarat o sursă diplomatică.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg ”a convocat, aşadar, o reuniune”, a precizat sursa. ”Este corect că o sesiune extraordinară pe tema împărţirii cheltuielilor este în curs”, a confirmat altă sursă diplomatică.

Casa Albă a refuzat să facă vreun comentariu ”în acest stadiu”.

Potrivit primei surse, ”Trump a desemnat mai multe ţări, şi mai ales Germania”, pe care a atacat-o deja miercuri, în prima zi a summitului, folosind ”un limbaj dur” şi a numit-o pe cancelarul Merkel ”Angela”.

El a sugerat miercuri ca ele să fie crescute până atunci la 4%.

Locatarul Casei Albe a atacat frontal, miercuri, Germania, pe care a acuzat-o că este ”prozoniera” Rusiei din cauza aprovizionărilor sale cu energie rusă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.