Reprezentanţi palestinieni şi israelieni participă duminică la o reuniune ”politico-securitară”, în oraşul iordanian Aqaba, pentru a discuta despre o acalmie în teritoriile palestiniene ocupate, după mai multe zile de violenţe sângeroase, anunţă o sursă oficială iordaniană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O reuniune a început duminică la Aqaba, prima de acest fel după ani de zile, între palestinieni şi israelieni, cu o participare regională şi internaţională, pentru a discuta despre situaţia în teritoriile palestiniene”, anunţă televiziunea de stat iordaniană.

Potrivit unor surse bine informate, la reuniune participă şeful serviciilor palestiniene de informaţii Majed Faraj, şeful serviciilor israeliene de informaţii interne (Shin Beth) Ronen Bar, coordonatorul Consiliului Naţional american de Securitate (NSC) pentru Orientul Mijlociu Brett McGurk şi oficiali în domeniul securităţii din Iordania şi Egipt.

Aceste discuţii vizează o ”consolidare a încrederii” între Israel şi Palestina şi ajungerea la măsuri de acalmie, a anunţat sâmbătă un oficial din Guvernul iordanian care a cerut protecţia anonimatului.

”Această reuniune (...) constituie un demers necesar (...) în încercarea de a ajunge la un acord între israelieni şi palestinieni în vederea opririi escaladării violenţei”, a subliniat el.

Aceste negocieri se înscriu ”în cadrul unei intensificări a eforturilor (...) vizând să pună capăt măsurilor unilaterale (ale Israelului) şi unei degradări a securităţii care ar putea alimenta şi mai mult violenţe”, a mai declarat el.

”Decizia de a asista la reuniunea de la Aqaba, în pofida durerii şi masacrelor la care este supus poporul palestinian, vine din dorinţa de a pune capăt vărsării de sânge”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Partidul Fattah al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, în contextul în care alte facţiuni palestiniene au denunţat participarea Autorităţii Palestiniene (AP).

Hamasul a condamnat, într-un comunicat, participarea AP, denunţând ”întâlnirea cu sioniştii drept o ruptură a consensului naţional palestinian, un dispreţ faţă de sângele martirilor, o tentativă deschisă de ascundere a crimelor ocupaţiei şi o undă verde în vederea comiterii altor încălcări împotriva poporului nostru, pământului nostru şi locurilor noastre sfinte”.

Armata israeliană şi-a multiplicat, de aproape un an, operaţiunile în nordul Cisiordaniei - un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967 -, un bastion al unor grupări palestiniene armate.

Miercuri ea a lansat o nouă incursiune în oraşul Nabluz, în căutarea, susţine ea, a unor suspecţi implicaţi în atacuri antiisraeliene trecute sau viitoare.

Ministerul palestinian al Sănătăţii a anunţat că 11 palestinieni au fost ucişi, iar alţi peste 80 au fost răniţi în acest raid - cel mai sângeros din 2005 în Cisiordania.

De la începutul lui 2023, conflictul israeliano-palestinian s-a soldat cu moartea a 62 de palestinieni - inclusiv membri ai unor grupări armate şi civili, printre care şi minori - şi a nouă civili (inclusiv trei minori) şi un poliţist israelieni şi unei ucrainence, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale israeliene şi palestiniene.

Raidul de miercuri a avut loc la aproape două luni după învestirea unui nou Guvern în Israel, unul dintre cele mai de drepta din istoria acestei ţări, alcătuit din susţinători ai unei linii dure împotriva palestinienilor.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat, în ianuarie, o vizită la Amman, unde a participat la o rară întâlnire cu regele Abdallah al II-lea, care a insistat asupra ”necesităţii menţinerii calmului şi încetării oricărui act de violenţă”, anunţa atunci palatul regal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.