Autorităţile iraniene au arestat 17 spioni care lucrau în contul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), iar pe unii i-a condamnat la moarte, scria luni presa iraniană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul iranian al Informaţiilor, citat de televiziunea naţională, a anunţat că a destructurat o reţea de spioni CIA şi a arestat 17 suspecţi.

Un funcţionar de la minister a anunţat că unii dintre ei au fost condamnaţi la moarte, potrivit agenţiei iraniene de presă Fars.

”Cei care au trădat în mod deliberat ţara au fost predaţi justiţiei. Unii au fost condamnaţi la moarte, alţii la pedepse lungi în închisoare”, a declarat pentru presă şeful contraspionajului la Ministerul iranian al Informaţiilor, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Suspecţii erau angajaţi ”în sectoare sensibile” sau în activităţi private legate de aceste sectoare, a spus el, fără să facă alte precizări.

Suspecţii acţionau în mod independent unii de alţii, a adăugat el, fără să spună câţiau fost condamnaţi la moarte.

Unii dintre ei au fost recrutaţi după ce au căzut într-o ”capcană” pe care le-a întins-o CIA, în timp ce solicitau vize pentru a se duce în Statele Unite, porivit acestui oficial iranian.

”Unii au fost abordaţi în timp ce îşi depuneau cererea de viză, alţii aveau deja viză, dar au fost unor presiuni din partea CIA la momentul reînnoirii acesteia”, a declarat el.

Acest anunţ intervine într-un context ”exploziv” între Iran şi Statele Unite, la un an după retragerea americană din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi în contextul în care tensiunile se intensifică zi de zi la Golful Persic.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.