Responsabilul Amnesty International în Ucraina, Oksana Pokalciuk, şi-a anunţat demisia, acuzând organizaţia că a servit "propaganda rusă".
"Demisionez din Amnesty International în Ucraina", a afirmat Oksana Pokalchiuk, subliniind că raportul publicat la 4 august a servit, involuntar, "propagandei ruse".
"Dacă nu trăieşti într-o ţară invadată de ocupanţi care o distrug, probabil că nu înţelegi ce înseamnă să condamni o armată de apărători”, a adăugat şeful Amnesty Ucraina. Ea a spus că a încercat să convingă conducerea Amnesty International că raportul este parţial şi nu ţine cont de opiniile Ministerului Apărării ucrainean.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Potrivit acesteia, Amnesty "a trimis în cele din urmă o solicitare către Ministerul Apărării”, dar "i-a acordat foarte puţin timp pentru un răspuns”. "Prin urmare, organizaţia a lansat fără să vrea un raport care părea să susţină, fără să vrea, versiunea rusă. Străduindu-se să protejeze civilii, acest raport a devenit un instrument al propagandei ruse”, a spus ea.
Într-o postare anterioară pe Facebook, Pokalciuk a susţinut că Amnesty a ignorat apelurile echipei sale de a nu publica raportul. "Am avut speranţa naivă că totul poate fi aranjat şi că acest text va fi înlocuit cu altul. Dar apoi, mi-am dat seama că nu se va întâmpla”, adaugă ea.
Armata ucraineană a pus civili în pericol - prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea unor atacuri din zone populate cu scopul de a respinge invazia rusă, a acuzat joi Amnesty International (AI).
Asemenea tactici încalcă dreptul umanitar internaţional, avertizează într-un comunicat această organizaţie nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului.
Kievul denunţă aceste acuzaţii drept parte a ”unei operaţiuni de dezinformare şi propagandă”.
Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba s-a declarat ”indignat” de aceste acuzaţii, pe care le-a catalogat ”nedrepte”.
Şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, joi seară, Amnesty International că încearcă "să amnistieze statul terorist”.
Amnesty International "transferă responsabilitatea de la agresor la victimă”, a adăugat el.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.