Responsabilul Amnesty International în Ucraina, Oksana Pokalciuk, şi-a anunţat demisia, acuzând organizaţia că a servit "propaganda rusă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Demisionez din Amnesty International în Ucraina", a afirmat Oksana Pokalchiuk, subliniind că raportul publicat la 4 august a servit, involuntar, "propagandei ruse".

"Dacă nu trăieşti într-o ţară invadată de ocupanţi care o distrug, probabil că nu înţelegi ce înseamnă să condamni o armată de apărători”, a adăugat şeful Amnesty Ucraina. Ea a spus că a încercat să convingă conducerea Amnesty International că raportul este parţial şi nu ţine cont de opiniile Ministerului Apărării ucrainean.

Potrivit acesteia, Amnesty "a trimis în cele din urmă o solicitare către Ministerul Apărării”, dar "i-a acordat foarte puţin timp pentru un răspuns”. "Prin urmare, organizaţia a lansat fără să vrea un raport care părea să susţină, fără să vrea, versiunea rusă. Străduindu-se să protejeze civilii, acest raport a devenit un instrument al propagandei ruse”, a spus ea.

Într-o postare anterioară pe Facebook, Pokalciuk a susţinut că Amnesty a ignorat apelurile echipei sale de a nu publica raportul. "Am avut speranţa naivă că totul poate fi aranjat şi că acest text va fi înlocuit cu altul. Dar apoi, mi-am dat seama că nu se va întâmpla”, adaugă ea.

Armata ucraineană a pus civili în pericol - prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea unor atacuri din zone populate cu scopul de a respinge invazia rusă, a acuzat joi Amnesty International (AI).

Asemenea tactici încalcă dreptul umanitar internaţional, avertizează într-un comunicat această organizaţie nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului.

Kievul denunţă aceste acuzaţii drept parte a ”unei operaţiuni de dezinformare şi propagandă”.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba s-a declarat ”indignat” de aceste acuzaţii, pe care le-a catalogat ”nedrepte”.

Şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, joi seară, Amnesty International că încearcă "să amnistieze statul terorist”.

Amnesty International "transferă responsabilitatea de la agresor la victimă”, a adăugat el.
 


 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.