Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, candidat în cursa internă din Partidul Republican pentru a obţine nominalizarea la alegerile prezidenţiale din 2024, şi-a înlocuit marţi directorul de campanie, încercând să îşi relanseze candidatura aflată în vizibil declin şi să îl depăşească pe Donald Trump, care conduce detaşat cursa electorală, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generra Peck, o consilieră de lungă durată a lui DeSantis, care a fost şefă de campanie de când guvernatorul şi-a lansat candidatura în luna mai, va fi înlocuită de James Uthmeier, un alt consilier apropiat, a declarat Andrew Romeo, directorul de comunicare al campaniei.

Campania lui DeSantis făcuse deja mişcări semnificative de personal în luna iulie, concediind aproape 40 de angajaţi şi reorganizând unele posturi de nivel mediu şi superior.

Cu toate acestea, donatorii sunt nerăbdători, iar unii membri ai personalului rămas sunt frustraţi de o campanie pe care o văd ca fiind lipsită de leadership şi de o viziune clară, potrivit unor surse interne.

Nu este clar dacă ultima remaniere îi va satisface pe aliaţii lui DeSantis.

Dan Eberhart, un donator republican proeminent, a sugerat că mişcarea este încă prea modestă, având în vedere că Peck şi Uthmeier trec pur şi simplu de la o funcţie de conducere a campaniei la o altă funcţie similară. Peck rămâne în echipa de campanie în calitate de strateg-şef.

"Guvernatorul DeSantis trebuie să schimbe dinamica", a declarat Eberhart. "Acest lucru este clar. Aceasta este mai degrabă o realiniere decât o resetare, deoarece ambii erau deja consilieri seniori", a spus Eberhart.

DeSantis se află pe locul al doilea în cursa pentru nominalizarea republicană pentru a-l înfrunta pe preşedintele democrat Joe Biden în alegerile din noiembrie 2024, dar scade în sondajele de opinie de luni de zile. Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a plasat sprijinul de care se bucură la nivel naţional la doar 13%, mult în urma celor 47 de procente ale fostului preşedinte Donald Trump.

James Uthmeier, un conservator convins, are relativ puţină experienţă cu campaniile sau cu politica electorală în general şi nu este clar dacă va lua o direcţie spre o poziţie ideologică de mijloc, pe care o susţin unii donatori. Fost consilier principal al lui Wilbur Ross, secretarul pentru comerţ în timpul lui Trump, Uthmeier a fost consilier general al lui DeSantis şi, cel mai recent, şeful său de cabinet.

"James Uthmeier a fost unul dintre principalii consilieri ai guvernatorului DeSantis timp de ani de zile şi este nevoie de el acolo unde contează cel mai mult: lucrând cot la cot cu Generra Peck şi cu restul echipei pentru a-l pune pe guvernator în cea mai bună poziţie posibilă pentru a câştiga aceste alegeri primare şi a-l învinge pe Joe Biden", a declarat Andrew Romeo, directorul de comunicare, într-un comunicat.

O DEZBATERE IMINENTĂ

Îndepărtarea lui Peck a avut loc la patru zile după ce Robert Bigelow, cel mai mare donator individual al unui grup care susţine candidatura lui DeSantis, a declarat pentru Reuters că nu va mai dona da bani dacă guvernatorul nu-şi schimbă abordarea, deoarece "extremismul nu te va face să fii ales". Bigelow a declarat că i-a spus lui Peck, pe care l-a numit "un foarte bun manager de campanie", că DeSantis trebuie să fie mai moderat pentru a avea o şansă. Întrebat cum a reacţionat Peck, Bigelow a spus râzând: "A fost o lungă perioadă de tăcere în care am crezut că poate a leşinat. Dar cred că a asimilat totul".

DeSantis se va confrunta cu un moment crucial pe 23 august în Milwaukee, la prima dezbatere republicană din campania pentru alegerile din 2024. Trump a declarat că intenţionează să lipsească de la dezbatere, ceea ce l-ar putea face pe DeSantis să fie în centrul atacurilor din partea celorlalţi candidaţi.

De asemenea, în campania lui DeSantis, în calitate de consilier principal, se va alătura David Polyansky, care a avut un rol-cheie în cadrul principalului grup de donatori externi care îl susţin pe DeSantis.

Cea mai recentă remaniere se înscrie într-un model istoric pentru DeSantis, a declarat Whit Ayres, agent republican, care s-a ocupat de sondaje pentru DeSantis atunci când acesta a candidat pentru postul de guvernator al Floridei în 2018.

"Acest lucru este normal pentru campaniile lui DeSantis", a spus Ayres. "A candidat de trei ori pentru Congres şi de două ori pentru guvernator. A avut personal de campanie diferit pentru toate cele cinci campanii. Este foarte dificil să candidezi pentru prima dată la preşedinţie dacă nu ai în jurul tău pe nimeni care să aibă experienţă prezidenţială", a subliniat Ayres.

Este relativ obişnuit ca directorii de campanie prezidenţială să fie concediaţi în vara dinaintea anului electoral, când campaniile nu reuşesc să decoleze. Senatorul republican John McCain, de exemplu, şi-a concediat aproape toţi membrii echipei sale de campanie în iunie 2007, înainte de a reveni în forţă şi de a obţine în cele din urmă nominalizarea republicană în 2008.

Cu toate acestea, DeSantis se confruntă cu neşanse mari din punct de vedere istoric. Avansul de 34 de puncte procentuale al lui Trump are puţine precedente în cursele primare prezidenţiale competitive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.