Senatorii republicani au blocat, a treia oară în decurs de o săptămână, o rezoluţie democrată care reclamă publicarea raportului întocmit de către procurorul special Robert Mueller, în urma îndelugatei sale anchete cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale din 2016 şi cu privire la o presupusă complicitate cu echipa de campanie a lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest rapot conchide că nu există elemente care să probeze o înţelegere sau o coordonare între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova în vederea influenţării rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2016, potrivit unui rezumat al documentului publicat duminică de către secretarul Justiţiei Willaim Barr.

Cu toate acestea, Mueller nu-l ”exonerează” pe preşedinte de acuzaţia de obstrucţionarea justişiei în acest dosar.

Nemulţumiţi de acest rezumat, întrucât Bill Barr - nominalizat în funcţie de către Trump - nu este, în opinia lor, ”un observator neutru”, liderii democraţi din Congresul american cer ca raportul original să fie publicat.

Un influent senator republican, Lindsey Graham, un apropiat lui Trump, a declarat la Fox News că s-a întâlnit cu secretarul Justiţiei luni seara şi că acesta urmează să publice în curând raportul Mueller în câteva ”săptămâni, nu luni”.

Fără să aştepte, democraţii menţin presiunea supra republicanilor, care deţin controlul în Senat, pentru ca o rezoluţie prin care cer publicarea raportului să fie aprobată în Camera superioară, în urma adoptării acesteia în Camera Reprezentanţilor - în care democraţii sunt majoritari - cu o majoritate şi fără vreun vot republican împotrivă, la jumătatea lui martie.

”Realitatea este că un rezumat de patru pagini nu poate să pună în lumină ceea ce această anchetă minuţioasă a scos la iveală”, a declarat miercuri senatarea democrată Dianne Feinstein, care a cerut un ca rezoluţia să fie votată în unanimitate.

Liderul republicanilor în Senat Mitch McConnell a respin acest îndemn, apreciind că este necesar să li se lase mai întâi timp procurorului special Robert Mueller şi Departamentului Justiţiei să determine elementele care ar putea să fie dezvăluite publicului şi cele care să fie cenzurate, pentru a nu compromite sursele şi procedurile judiciare aflate în curs.

Aceasta este a treia oară, de joi, când republicanii blochează în Senat solicitarea democraţilor de a organiza un vot cu privire la această rezoluţie.

Robert Mueller şi echipa sa au anchetat timp de 22 de luni.

În concluziile sale, potrivit secretarului Justiţiei, procurorul special apreciază, de asemenea, că ruşii au efectuat acţiuni cu scopul de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2016.

Moscova respinge aceste acuzaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.