Vlad Batrincea, unul dintre liderii opoziţiei din Republica Moldova, a declarat, vineri, că intenţionează să încalce interdicţia referitoare la afişarea în public a simbolurilor care susţin războiul Rusiei în Ucraina, şi va purta o panglică portocalie şi neagră în timpul paradei de 9 mai. Decizia pare a fi o provocare directă adresată guvernului pro-occidental, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în luna aprilie o lege care interzice afişarea în public a simbolurile care susţin războiul Rusiei în Ucraina, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe, în culorile portocaliu şi negru, purtată adesea de susţinătorii Kremlinului.

Socialiştii de opoziţie, consideraţi în Republica Moldova ca fiind pro-ruşi, desi resping această etichetă, numesc interdicţia drept o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare şi afirmă că panglica, care a fost folosită în epoca sovietică, nu ar fi trebuit să fie interzisă.

Republica Moldova are o istorie îndelungată de manifestaţii politice în stradă, iar în ultimele zile ţara s-a pregătit pentru parada de 9 mai, zi sărbătorită în Rusia şi în alte state foste sovietice ca marcând victoria în al Doilea Război Mondial.

Vlad Batrincea, care în calitate de vicepreşedinte al Parlamentului este reprezentantul opoziţiei în cea mai înaltă funcţie, a declarat pentru Reuters că partidul şi-a informat membrii că reprezintă o decizie personală dacă să încalce sau nu interdicţia prin purtarea panglicii cu ocazia paradei.

”Personal, voi purta acea panglică, aşa cum am făcut-o în anii precedenţi şi după cum o voi purta şi în anii următori. Pentru mine, acest lucru nu reprezintă niciun simbol al agresiunii faţă de ţara vecină, Ucraina”, a declarat el.

”Poliţia ar trebui să dea o amendă. Mă voi duce la tribunal şi voi contesta. Acesta este dreptul meu ca cetăţean. Astfel încât justiţia să îmi protejeze dreptul la libera exprimare şi libertatea de întrunire şi asociere. Acestea sunt drepturi care sunt garantate prin constituţie”, a adăugat el.

”9 mai este despre pace. Sperăm că poliţia nu va permite nicio ciocnire. Şi sperăm că evenimentul nostru se va desfăşura într-o manieră civilizată, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi”, a mai spus Batrincea.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a respins, joi, recursul parlamentarilor socialişti cu privire la interzicerea panglicii. Legea prevede amenzi de aproximativ 50 de dolari pentru persoanele care afişează simboluri pro-război interzise şi amenzi mai mari pentru organizaţii.

Preşedinta Maia Sandu a apărat decizia de a interzice panglica şi a declarat că ”este imposibil să îmbine în acelaşi simbol memoria vieţilor pierdute pentru pace, precum şi actualul război inuman” din Ucraina. Simbolurile ”Z” şi ”V” folosite de trupele ruse sunt, de asemenea, interzise.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.