O delegaţie diplomatică saudită a sosit, sâmbătă, la Teheran pentru a discuta despre redeschiderea reprezentanţei diplomatice a regatului în Iran, la două zile după o întâlnire istorică la Beijing între şefii diplomaţiei celor două ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, în capitala Chinei, Hossein Amir-Abdollahian şi Faisal ben Farhane au asigurat că cele două părţi s-au angajat să-şi continue munca de apropiere, la mai puţin de o lună după un acord surpriză sub egida Beijingului pentru normalizarea relaţiilor lor.

Vizita de sâmbătă la Teheran a oficialilor saudiţi intervine în „punerea în aplicare a acordului tripartit” din 10 martie dintre cele două puteri din regiune şi China pentru restabilirea relaţiilor lor după şapte ani de ruptură, a indicat Ministerul Afacerilor Externe saudit, citat de agenţia oficială saudită SPA.

Hossein Amir-Abdollahian şi Faisal ben Farhane au negociat şi au făcut schimb de opinii joi la Beijing, cu accent pe reluarea oficială a relaţiilor bilaterale şi măsurile care trebuie luate în vederea redeschiderii ambasadelor şi consulatelor celor două ţări”, a menţionat Ministerul, conform AFP.

O „delegaţie tehnică” saudită s-a întâlnit sâmbătă cu şeful protocolului iranian la sediul Ministerului Afacerilor Externe iranian, Mehdi Honardoust, a declarat SPA.

Acest oficial iranian a afirmat „pregătirea şi voinţa ţării sale de a oferi toate facilităţile şi sprijinul pentru a ajuta delegaţia saudită în misiunea sa”.

Ruptură în 2016

Arabia Saudită sunnită, cel mai mare exportator de petrol din lume, şi Iranul şiit au rupt relaţiile în 2016, după ce protestatarii au atacat misiunile diplomatice saudite din Republica Islamică în urma execuţiei de către Riad a unui cleric şiit.

Apropierea lor ar urma să fie celebrată oficial în cadrul unei vizite a preşedintelui iranian Ebrahim Raisi la Riad, la invitaţia regelui Salman al Arabiei Saudite, călătorie planificată după Ramadan, la sfârşitul lunii aprilie.

Ar trebui să permită celor două ţări să-şi redeschidă ambasadele până la jumătatea lunii mai şi să implementeze acordurile de cooperare economică şi de securitate semnate în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Rabha Saif Allam, specialist în afaceri din Orientul Mijlociu la Centrul de Studii Politice şi Strategice din Cairo, constată „o accelerare” a normalizării relaţiilor dintre cele două ţări.

Acesta prevede o intensificare a întâlnirilor „la nivel economic şi de securitate” între oficialii celor două ţări, considerând că normalizarea va fi pecetluită de vizita planificată a preşedintelui iranian la Riad la sfârşitul lunii aprilie.

China a salutat joi „prima întâlnire oficială dintre miniştrii de externe ai celor două ţări în mai bine de şapte ani”.

Acest climat de relaxare ar putea avea repercusiuni asupra mai multor conflicte regionale, în special în Yemen, unde cele două ţări susţin tabere opuse.

Mediatorii omani au sosit şi sâmbătă la Sanaa pentru a discuta cu rebelii Houthi, apropiaţi de Iran, un armistiţiu în Yemen cu Arabia Saudită, care sprijină guvernul yemenit, potrivit unor surse, notează AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.