Publicaţia Der Spiegel a anunţat că va depune o plângere pe numele lui Claas Relotius, care şi-a falsificat de mai mulţi ani articolele, deoarece îl suspectează că a folosit în scop personal bani pe care îi primise ca ajutor pentru orfani sirieni, după un material al cărui credibilitate este pusă acum sub semnul întrebării, relatează presa internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Der Spiegel a precizat că se află în posesia unor informaţii conform cărora Relotius ar fi iniţiat o strângere de fonduri de la cititori pentru a ajuta copii sirieni despre soarta cărora a scris un reportaj, dar şi-a dat contul bancar personal pentru primirea donaţiilor.

“Der Spiegel îi va oferi Parchetului toate informaţiile pe care le-a strâns, în cadrul unei plângeri”, a precizat publicaţia.

Claas Relotius a recunoscut că şi-a imaginat întâmplări şi a inventat personaje în mai multe articole pe care le-a scris în ultimii ani. Situaţia a fost dezvăluită, miercuri, de publicaţia germană, după ce jurnalistul în vârstă de 33 de ani a demisionat, la 16 decembrie.

Mai mulţi cititori îngrijoraţi i-au semnalat în ultimele zile publicaţiei că Relotius a făcut apel pentru o strângere de fonduri pentru orfani sirieni care trăiesc pe străzi în Turcia, despre care a scris în iulie 2016. Relotius a făcut apelul prin e-mail, după ce unii cititori i-au scris în legătură cu reportajul său. De atunci, un fotograf turc care a muncit cu el la reportaj a semnalat inexactităţi semnificative.

Der Spiegel a notat că are convingerea că Relotius a inventat personajele principale din reportaj.

Jurnalistul, care a primit mai multe premii, a scris mai multe articole despre acei copii sirieni, relatând eforturile sale de mai multe luni pentru a-I ajuta să emigreze în Germania, ca să fie adoptaţi. Tot o minciună, potrivit Der Spiegel.

Relotius, care a lucrat mai întâi ca jurnalist independent pentru Der Spiegel şi alte publicaţii, a intrat în redacţia săptămânalului de la Hamburg în urmă cu un an şi jumătate.

Potrivit Der Spiegel, aproape 60 dintre articolele sale au fost publicate în revista tipărită pe hârtie sau pe site.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.