Camera Reprezentanţilor americană, aflată sub controlul democraţilor, a adoptat un text care deschide calea regularizării situaţiei celo aproximativ 700.000 de ”Dreamers” (”Visători”), imigranţi veniţi ilegal în Statele Unite pe când erau minori, un proiect de lege a cărui adoptare rămâne foarte incertă în Senat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Joe Biden a salutat joi, după acest vot, o ”etapă crucială în reforma sistemului nostru al imigraţiei”.

”Mulţi (dintre aceşti Dreamers) au muncit neîncetat în prima linie a luptei împotriva pandemiei (covid-19), pentru a ne menţine ţara pe linia de plutire, a o hrăni şi îngriji, iar cu toate astea ei trebuie să trăiască în frică şi incertitudine din cauza statului lor migratoriu”, a subliniat într-un comunicat Biden.

”A venit mai mult decât timpul ca acest Congrs să le deschidă Visătrorilor calea către cetăţenie ”, a îndemnat el, pe Twiter, înainte de vot.

În Camera inferioară a Congresului, textul a fost adoptat cu 228 de voturi, inclusiv a nouă republicani. Alţi 197 de republicano au votat ”împotrivă”.

Democraţii dispun de o majoritate fragilă în Senat, care nu le permite să adopte acest text fără susţinerea a zece republicani.

Această perspectivă este în prezent extrem de improbabilă, întrucât mulţi republicani consideră că o asemenea măsură ar încuraja noi valuri de imigranţi ilegali.

În timpul preşedinţiei democratului Barack Obama, Statele Unite au implementat, în 2012, programul DACA, menit să-i protejeze de expulzare pe ”Visători”, care au intrat în mod clandestin, în copilărie, în Statele Unite, unde trăesc de atunci.

Însă Donald Trump a anulat programul încă din 2017, deschizând o perioadă de mare incertitudine pentru aceşti adulţi tineri, în vârstă de până la 30 de ani.

În iunie, Curtea Supremă i-a aplicat însă o lovitură şi a validat programul.

Proiectul de lege democrat deschide calea naturalizării lor şi a celor care beneficiază de un statut de protecţie temporară (TPS), acordat cetăţenilor unor ţări considerate ”periculoase” sau afectate de catastrofe naturale.

”Aceştia sunt profesorii noştri, profesioniştii noştri, CEO ai noştri, întreprinzătorii noştri”, iar ”mulţi dintre ei se află în prima linie a (luptei împotriva) pandemiei” covid-19, a subliniat în hemiciclu preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Camera a adoptat ulterior - cu 247 de voturi la 174 - un text care vizează facilitarea obţinerii unui titlu de sejur a angajaţilor agricoli imigranţi.

Liz Cheney, numărul trei republian în Cameră, denunţă faptul că cele două legi înseamnă la ”acordarea unei amnistii unor milioane de clandestini”.

”Trebuie să ne concentrăm asupra unei consolidări a frontierei şi unei îmbunătăţiri a sistemului legal de imigraţie”, îndeamnă ea.

Joe Biden s-a angajat să efectueze o vastă reformă a imigraţiei, care să deschidă calea naturalizării a 11 milioane de imigranţi fără documente.

Acest proiect nu are, însă, în prezent, nicio şansă să fie adoptat în Senat.

Democraţii promit să continue să lucreze la această reformă profundă şi au optat să supună la vot aceste două texte mai ţintite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.