Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii s-a declarat vineri ”profund întristată de atacul îngrozitor” la două moschei în Noua Zeelandă, a cărei şefă de stat este, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prinţul Philip şi cu mine transmitem condoleanţe familiilor şi proetenilor persoanelor care şi-au pierdut viaţa” în acest atac, soldat cu 49 de morţi, afirmă regina, citată într-un comunicat..

”În acest moment tragic, mă gândesc şi mă rog pentru toţii neozeelandezii”, adaugă ea.

În total 49 de persoane au fost ucise în timpul rugăciunii de vineri, în atacuri la două moschei, în oraşul neozeelandez Christchurch, potrivit autorităţilor.

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a denunţat un ”atac terorist”, iar potrivit premierului autralian Scott Morrison, autorul atacului este un australian de extremă dreapta.

AL-AZHAR ÎNDEAMNĂ LA LUPTĂ ÎMPOTRIVA GRUPĂRILOR RASISTE

Şeicul Ahmed al-Tayeb, marele imam al instituţiei islamului sunnit Al-Azhar, cu sediul la Cairo, a condamnat vineri atacurile la două moschei în Noua Zeelandă şi a îndemnat la luptă împotriva grupărilor rasiste.

”Aceste atacuri teroriste contra locurilor de rugăciune trebuie să ne determine să nu fim toleranţi cu curentele şi grupările rasiste care comit acest gen de fapte abjecte”, îndeamnă şeicul, citat într-un comunicat.

Aceste atacuri sunt ”rezultatul proliferării discursului islamobofob în mai multe ţări, inclusiv în cele care sunt reputate în privinţa coexistenţei populaţiilor lor”, subliniază marele imam, îndemnând la ”multiplicarea eforturlor în vederea susţinerii valorilor toleranţei şi coexistenţei în societatea uneia şi aceleiaşi ţări”.

Papa Francisc şi marele imam de la Al-Azhar s-au îmbrăţişat îndelung, la 4 fenruarie, la Abu Dhabi, în cursul unei vizite istorice a Suveranului Pontif în Peninsula Arabică.

Liderul catolic şi cel musulman au semnat un document cu privire la ”fraternitatea umană” prin care condamnă terorismul şi războaiele şi îndeamnă la protejarea lăcaşurilor de cult şi a ”minorităţilor” discriminate.

LE PEN ÎNDEAMNĂ LA ”REPRIMAREA” ATENTATELOR

Marine Le Pen, conducătoarea Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta) şi-a exprimat vineri dorinţa ca atentatele teroriste să fie ”reprimate”, ”indiferent de motivaţia lor sordidă”, în urma atentatului comis în Noua Zeelandă de către un extremist de dreapta.

”Atentatele teroriste sunt cele mai grave fapte de laşitate imaginabile. Ele trebuie să fie reprimate fără milă, oriunde s-ar produce şi oricare ar fi sordida lor motivaţie, iar toate victimele şi familiile lor unanim recunoscute şi apărate”, a scris pe Twitter reprezentanta extremei drepte franceze.

Un purtător de cuvânt RN, Sébastien Chenu, a condamnat anterior ”fără ambiguitate” atentatul, dând asigurări că lupta împotriva imigraţiei este ”altă dezbatere”. El a condamnat ”foarte puternic acest atentat, de oriunde ar veni”. ”Eu nu triez între oamenii care atentatează la viaţa celuilalt. Nu contează că acest domn este de extremă dreapta, de extremă stânga sau de pe planeta Marte”, a spus el la Public Sénat.

Întrebat despre un ”manifest” postat online pe conturi cu legături cu pagina de Facebook a atacatorului, care evocă teza ”marii înlocuiri” - potrivit căreia populaţia europeană este înlocuită cu o populaţie de imigranţi -, reprezentantul RN a făcut o distincţie între atentat şi lupta împotriva imigraţiei pe care o poartă formaţiunea sa naţionalist-populistă.

”Faptul că Franţa se confruntă cu un fel de scufundare în migraţie de un anumit număr de ani este altă dezbatere. Din fericire, putem încă să ţinem o dezbatere pe tema imigraţiei fără să avem acest gen de consecinţe ale unor dezechilibraţi care pun mâna pe armă ca să omoare imigranţi”, a apreciat Sébastien Chenu.

ERDOGAN DENUNŢĂ ATENTATUL DREPT UN SEMN DE ”ISLAMOFOBIE TOT MAI MARE”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat vineri că atacul din Noua Zeelandă este semnul unei ”creşteri a islamofobiei”, îndemnând ţările occidentale să ia măsuri ”urgente” pentru a evita alte ”catastrofe”.

Într-un comunicat publicat pe Twitter, şeful statului turc ”condamnă ferm” acest dublu atac, apreciind că este ”un nou exemplu al creşterii rasismului şi islamofobiei”.

Acest atac a provocat o emoţie puternică în Turcia, o ţară cu populaţie majoritar musulmană.

Mai multe publicaţii turce scriu că atacatorul a proferat ameninţări la adresa Turciei într-un ”manifest” publicat pe reţele de socializare şi că acest a înscris date ale unor înfrângeri militare ale Imperiului Otoman pe încărcătoarele armelor sale.

În ”manifestul său”, el declară că Bazilica Sfânta Sofia de la Istanbul, transformată în moschee de otomani, după cucerirea Constantinopolului în 1453, şi devenită apoi muzeu, va fi ”eliberată” de minaretele sale.

”Pare clar că viziunea purtată de ucigaş, care ne ia de asemenea ţara şi poporul, dar şi persoana mea ca ţintă, a început să câştige teren în Occident, ca un cancer”, a declarat erdogan într-o alocuţiune, la Istanbul.

”Prin acest atentat, ostilitatea faţă de islam (...) a depăşit limitele hărţuirii individuale şi a atins nivelul unui carnagiu în masă”, a continuat el, îndemnând ţările occidentale ”să ia de urgenţă măsuri” pentru a evita ”noi catastrofe”.

”Condamn ferm atentatul terorist comis împotriva unor musulmani care se rugau, în Noua Zeelandă, şi-i blestem pe cei care le-au comis”, a declarat şeful statului turc, citat într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, a denunţat anterior un act ”rasist şi fascist” care ilustrează, în opinia sa, ”nivelul pe care l-au atins ura şi ostilitatea faţă de musulmani”.

Guvernul islamo-conservator turc critică cu regularitate ceea ce cataloghează drept o ”creştere a islamofobiei” în ţări occidentale.

MACRON DENUNŢĂ CRIME ODIOASE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat vineri drept ”crime odioase”  atacurile de la Christchurch, subliniind că ”Franţa se ridică împotriva oricărei forme de extremism”.

”Ne gândim la victimele acestor crime odioase la moscheile de la Christchurch, în Noua Zeelandă, şi la apropiaţii lor. Franţa se ridică împotriva oricărei forme de extrmism şi acţionează împreună cu partenerii săi contra terorismului în lume”, a reacţionat şeful statului francez într-un mesaj postat pe Twitter după atacuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.