Regele Spaniei Felipe al VI-lea îi îndeamnă pe spanioli la ”unitate” şi ”responsabilitate”, în contextul în care Spania traversează o criză instituţională fără precedent, pe fondul unei înfruntări între Guvernul de stânga şi opoziţia conservatoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Disensiunile fac democraţiile mai fragile. Unitatea, din contră, le consolidează. În Spania, noi ştim acest lucru din propria experienţă”, a declarat în Ajunul Crăciunului Felipe al VI-lea în discursul său tradiţional de Crăciun, avertizând împotriva unei fragilizări a instituţiilor.

”Cred că, în aceste vremuri, trebuie să dăm toţi dovadă de responsabilitate şi să reflectăm în mod constructiv la consecinţele pe care le are ignorarea acestor riscuri asupra unităţii noastre, coexistenţei noastre şi instituţiilor noastre”, a subliniat el.

”Au trecut aproape 45 de ani de la aprobarea Constituţiei” din 1978, care a instaurat democraţia în Spania, şi ”bineînţeles că multe lucruri s-au schimbat şi vor continua să se schimbe”, a continuat regele în acest discurs televizat.

”Însă spiritul care au condus la naşterea sa, principiile şi fundamentele sale, care sunt opera tuturor, nu pot fi slăbite şi nu trebuie să cadă în uitare”, a subliniat el.

Felipe al VI-lea susţine acest discurs în contextul în care Guvernul premierului socialist Pedro Sanchez şi Partidul Popular (PP, dreapta) şi-au intensificat confruntările, în ultimele zile, din cauza unui profund dezacord asupra unei reforme judiciare.

Această reformă, menită să prelungească mandatele a patru magistraţi de la Tribunalul Constituţional, a fost adoptată săptămâna trecută de către deputaţi, după ce a fost adăugată de către partidele din coaliţia de la putere unui text care modifică Codul Penal.

Însă ea a fost necesar să fie scoasă din textul final, supus joi la vot în Senat, în urma unui vot al Tribunalului Constituţional, sesizat de către PP.

Acest veto a înfuriat stânga, care a acuzat Tribunalul Constituţional de ”sechestrarea instituţiilor” şi de împiedicarea Parlamentului ”să legifereze”.

Această criză este punctul culminant al unei confruntări de patru ani a Guvernului cu opoziţia pe tema reînnoirii Consiliului General al Puterii Judiciare (CGPJ), însărcinat să numească cea mai mare parte a judecătorilor Tribunalului Constituţional şi Tribunalului Suprem.

Cele două partide se acuză reciproc de faptul că vor să acapareze instituţia judiciară prin impunerea sau prin menţinerea unor judecători care să aibă culoarea lor politică, cu un an înaintea alegerilor legislative prevăzute la sfârşitul lui 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.