Regele Spaniei Felipe al VI-lea a apărat ”coexistenţa” spaniolilor în mesajul de Crăciun, fără să evoce în mod explicit Catalonia, unde situaţia este în continuare tensionată la mai bine de un de la secesiunea eşuată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Coexistenţa - care este întotdeauna fragilă, să nu uităm - este cel mai mare patrimoniu pe care-l avem noi, spaniolii. Opera cea mai preţioasă a democraţiei noastre şi cea mai mare moştenire pe care o putem încredinţa tinerelor genraţii”, a declarat el luni, la Palatul Zarzuela, la Madrid.

Însă ea ”necesită ca noi să avem grijă şi să consolidăm legăturile profunde care ne unesc şi care trebuie să ne unească mereu”, a adăugat suveranul, în vârstă de 50 de ani, care se află la conducerea statului spaniol după abdicarea tatălui său Juan Carlos în 2014.

El a subliniat în continuare că această ”coexistenţă cere respect faţă de Constituţia noastră”, intrată în vigoare în 1978, după sfârşitul dictaturii franchiste.

Regele nu a evocat în mod explicit Catalonia, însă şi-a susţinut discursul la câteva zile după o reuniune, joi, a şefului Guvernului Pedro Sanchez cu preşedintele regional separatist catalan Quim Torra care au îndemnat, într-un comunicat comun, la ”pariul unui dialog efectiv” în vederea ”garantării unei soluţii” la criza catalană.

Învestit la conducerea Guvernului la începutul lui iunie, şi cu voturile separatiştilor catalani, Sanchez şi-a început mandatul cu voinţa de a relua dialogul în urma tentativei eşuate de secesiune din octombrie 2017. Însă tonul s-a înăsprit în ultimele săptămâni între cele două părţi.

Un semn al situaţiei tensionate în regiune, numeroşi separatişti au protestat vineri faţă de organizarea unei şedinţe a Consiliului Miniştrilor excepţional la Barcelona, cu deviza ”Să doborâm regimul”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.